Snímek sochy z roku 1990

Snímek sochy z roku 1990 Zdroj: muzeum Cheb

Komunisté vztyčili u hranic sochu pohraničníka. Proti adoraci symbolu nesvobody se lidé bouří

V obci Dolní Žandov v Karlovarském kraji vztyčil Klub českého pohraničí sochu, která zobrazuje muže se zbraní hlídajícího hranice. Jedná se o sochu z roku 1955, která měla symbolizovat hrdinství těch, kdo v pohraniční totalitního Československa stříleli ty, kdo se pokoušeli dostat do demokratických zemí.

Zprávu o znovuumístění sochy, která nese název “Na stráži míru”, zveřejnil včera web deníku komunistických Haló novin. Podle něj se “socha pohraničníka vrátila tam, kam patří.” Místní starostka, která je členkou KSČM, si dle plátku navrácení sochy do Dolního Žandova pochvalovala. Ocenila také Klub českého pohraničí za to, že se o její znovuvztyčení zasadili.

Socha byla z místa odstraněna v roce 1989. Její autor, Jan Hána, který zemřel roce 1994, se (zřejmě i díky ní) stal zasloužilým umělcem. Ve své tvorbě se však věnoval hlavně klasické figuře, zvláště pak ženským aktům. Zajímavé je, že v jeho životopise není o soše “Na stráži míru” jediná zmínka.

 

V roce 1955 nahradila socha “Na stráži míru” pomník, který v místě stál jako připomínka amerických vojáků, jež oblast osvobozovali od nacistů koncem 2. světové války. Taková socha však byla příliš proamerická a neslučitelná s rétorikou KSČ, která v bipolárním světě označovala západní demokracie za líhně imperialismu.

Proti vztyčení této sochy již vznikla petice (přečíst si můžete zde), která vyzývá k jejímu odstranění. Petice připomíná historická fakta, která komunisté záměrně zakrývají: a to sice fakt, že to byli právě pohraničníci, kteří, zmocněni zákonem, stříleli po lidech snažících se dostat za hranice (nedovolené opuštění republiky bylo ilegální). “V tomto aktu instalace, který je prezentován jako úcta obětem strážců hranic, dochází k naprostému zvrácení v posouzení předešlé doby komunismu, popření role vrahů a umožnění jakési jejich společenské satisfakce a dokonce glorifikace. Tito „strážci hranic“ totiž zavraždili stovky lidí, kteří se hranici pokusili překonat,” uvádí text petice. Tu během několika hodin podepsalo již více než 600 lidí.