Kamion, který zabil více než 80 lidí

Kamion, který zabil více než 80 lidí Zdroj: čtk

Oběť útoku nájezdu kamionu.
Žena po útoku na promenádě
Při útoku v Nice zemřelo 77 lidí, francouzský prezident Hollande viní teroristy.
Svoji soustrast Francii po teroristickém útoku už vyjádřili mnozí světoví státníci i čeští politici (snímek z probíhajícího euro-asijského summitu v Ulangbátaru)
Nice Pátek, brzy ráno, bezprostředně po jízdě šíleného řidiče. Na silnici ještě leží jeho oběti.
12
Fotogalerie

Spor ve Francii: Protiteroristická policie nařídila smazat kamerové záznamy z atentátu v Nice

Francouzská média, veřejnost, právníci i politická scéna již několik dní vášnivě diskutují nad příkazem vedení protiteroristické policie, která nařídila úřadům v Nice smazat všechny kamerové záznamy z Promenade des Anglais, kde tuniský terorista 14. července pomocí kamionu zavraždil 84 lidí. Mnozí se ptají, zda se policie nesnaží ukrýt některé důkazy.

 

Veřejnost totiž hlasitě a emotivně kritizuje vážné zanedbání bezpečnostních opatření. Policie a pořadatelé pustili nákladní automobil vážící 19 tun na promenádu v době, kdy byla plná lidí, kteří se zúčastnili oslav Dne Bastily. Řidič a masový vrah Mohamed Lahouaiej Bouhlel pouze řekl, že veze zmrzlinu a byl puštěn. Přitom ve Francii po velkých teroristických útocích z listopadu loňského roku platí výjimečný stav. K atentátu se pak přihlásil Islámský stát.

Proč ale chce protiteroristická policie z Paříže nechat vymazat všechny kamerové záznamy z promenády v Nice z večera 14. a pak částečně 15. července?

Žádost o „smazání všech záznamů z místa činu vytvořených mimo vyšetřování“ doputovala do Nice 20. července a pak o ní informovala média. Oficiálním vysvětlením je zabránění šíření „hluboce šokujících“ obrázků a jejich možného zneužití v následné propagandě islamistů. „Tyto záznamy slouží pouze pro účely vyšetřování,“ říká policie.

„Zveřejnění tohoto šokujícího a extrémního násilí by bylo proti důstojnosti obětí,“ napsal i časopis L'Express.

Ovšem právník zastupující Nice oponuje, že požadavek je problematický, protože město má obavy, aby se nemanipulovalo s důkazy. Policie podle města zanedbala některá bezpečnostní opatření.

Právník Philippe Blanchetier dodal, že záznamy by za normálních okolností byly automaticky smazány po 10 dnech. Teď je radnice jako důkazní materiál odstranit nechce.

 

VŠE O ATENTÁTU V NICE SI PŘEČTĚTE ZDE >>>