Poslankyně Kristýna Zelienková opouští hnutí ANO kvůli kauze Čapí hnízdo, špatné vnitrostranické diskusi a svému nesouhlasu s oblastní a komunální politikou hnutí.

Poslankyně Kristýna Zelienková opouští hnutí ANO kvůli kauze Čapí hnízdo, špatné vnitrostranické diskusi a svému nesouhlasu s oblastní a komunální politikou hnutí. Zdroj: ČTK

Rebelie v Babišově ANO. Poslankyně Zelienková odchází kvůli Čapímu hnízdu i urážkám od kolegů

Poslankyně Kristýna Zelienková opouští hnutí ANO kvůli kauze Čapí hnízdo, špatné vnitrostranické diskusi a svému nesouhlasu s oblastní a komunální politikou hnutí. Důvody uvedla v neděli na svém facebookovém profilu. V nejbližší době odejde i z poslaneckého klubu ANO, ale poslanecký mandát si chce ponechat. K tomu ji naopak vyzývá šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Kvůli Čapímu hnízdu kritizovala Zelienková Babiše již dříve. Na facebooku v neděli napsala, že Babiš provedl řadu právních a účetních operací, aby se zmocnil peněz určených pro malé a střední firmy. Připravil tak prý o ně podnikatele, kteří je opravdu potřebovali. "Jeho heslu ´nelžu a nekradu´ už nemohu věřit," uvedla Zelienková.

Při vnitrostranické diskusi od svých kolegů cítila stále rostoucí dehonestaci, pokud měla rozdílný názor. Diskusi údajně postupně nahrazovalo okřikování, někdy i ponižování a urážky. "Podle mě se tím zcela degradoval samotný princip parlamentarismu, která předpokládá svobodnou výměnu názorů a argumentů," podotkla.

Zelienková už v dubnu opustila berounské zastupitelstvo, když změnila trvalé bydliště a přestala být obyvatelkou města. Poslankyně si předtím v médiích stěžovala na to, že ji vedení hnutí nepodpořilo a nechalo vyjednávání o berounské koalici na krajském a oblastním předsednictvu.

Po její rezignaci na post předsedkyně oblasti prý začalo nové vedení s politikou, kterou Zelienková považuje za "brutální" porušování všech psaných i nepsaných pravidel hnutí. "Jsem přesvědčena, že lidé z vedení oblasti zakládali místní organizace v rozporu se stanovami, vyráběli falešné zápisy, schvalovali kandidátky bez svolání sněmů, účelově si měnili bydliště v naději na získání pozic v zastupitelstvech. Zcela nelegitimně mě obcházeli v komunální politice a snažili vyloučit z povolebních vyjednávání," napsala.

Zamíří do TOP 09?
Babiše informovala Zelienková o svém rozhodnutí v pátek e-mailem. "Čekali jsme to už dávno, někteří kolegové říkali, že ji máme vyloučit. Rozešli jsme se v názoru na migraci," uvedl Babiš. Podle něj se ve Sněmovně spekulovalo o tom, že by Zelienková mohla přejít k opoziční TOP 09. Mluvčí TOP 09 Martina Macková v pátek uvedla, že takovou informaci nemá.

Zelienková odejde z poslaneckého klubu ANO, ale v žádném případě se nevzdá poslaneckého mandátu. "Tento postoj změním jen v případě, že mandát složí lidé zodpovědní za porušování stanov, morálního kodexu a potlačování vnitrostranické diskuse," dodala. Nadále chce podporovat vládní politiku v bodech, které jsou v souladu s původními myšlenkami ANO.

"To, že Kristýna odejde z hnutí a pak ještě zaútočí, jsem bohužel čekal," řekl serveru iDnes.cz Faltýnek. Podle něj měla problém respektovat opačné názory a ráda šla proti většině. "Rozhodla se ale sama, na což má samozřejmě právo. Sice by podle mého názoru bylo fér, kdyby složila mandát, který dostala od voličů hnutí, ale vzhledem k tomu, že měla dlouho blízko k TOP 09, očekávat se to od ní asi nedá," dodal Faltýnek.