Turecko čelí podle premiéra Binaliho Yildirima vojenskému puči.

Turecko čelí podle premiéra Binaliho Yildirima vojenskému puči. Zdroj: ČTK

Turecká armáda je opět loajální. Pro pučisty žádá nejpřísnější tresty

Poté, co bylo suspendováno, vyloučeno nebo pozavíráno na 8 tisíc příslušníků turecké armády, se zdá, že je tato složka opět věrná Erdoganovi. Žádá totiž pro pučisty nejvyšší trest, tedy trest smrti. O jeho zavedení se v zemi nyní horečně diskutuje.

Istanbul se připravuje na velké shromáždění, které bylo svoláno na dnešek na podporu demokracie. Očekávají se příznivci jak vládní Strany spravedlnosti a rozvoje, tak opozice.

V patnáctimilionovém Istanbulu bude až do půlnoci zdarma veřejná doprava, protože se očekává masivní účast. Manifestace má začít kolem 17:00 SELČ. Kolem náměstí Taksim, kde se má shromáždění konat, byly rozmístěny transparenty s nápisy 'Ne puči', na místě jsou televizní štáby i bezpečnostní zátarasy.

 

Ministr spravedlnosti Bekir Bozdag dnes řekl, že každý, kdo naznačuje, že puč byl podvrh vlády, se na něm musel podílet. Na internetu se objevují informace, že puč zosnoval prezident Recep Tayyip Erdogan, aby si upevnil moc. Ministr Bozdag dnes o šiřitelích těchto informací řekl, že "jsou to ztroskotanci, kteří jsou toho názoru, že je ctí zemřít na rozkaz Fethullaha Gülena". Právě tohoto duchovního, který žije v exilu v USA, Ankara považuje za hlavního osnovatele puče.

Turecko vyhlásilo tříměsíční výjimečný stav a Erdogan dnes oznámil, že zadrženo bylo přes 13.000 lidí, mezi nimiž je více než 8800 vojáků a 1485 policistů. "Tito zbabělci v uniformách, tito zrádci náš národ velmi poškodili, zejména naši armádu," řekl Dnes Akar, jehož pučisté nakrátko zajali.