Alkoholky a ty druhé

Alkoholky a ty druhé

Pravidelné pití alkoholu zvyšuje nebezpečí onemocnění rakovinou

Lidi, kteří pravidelně konzumují alkohol i v poměrně malých dávkách, jsou ve větším ohrožení, že onemocní sedmi formami rakoviny. Tvrdí to nová studie vědců z novozélandské univerzity Otago, kterou zveřejnil odborný časopis Addiction.

Podle výzkumu, který vedla Jennie Connorová, existuje mnoho přímých důkazů, jež dokazují, že pravidelná konzumace alkoholu způsobuje toto vážné onemocnění.

„Jedná se rakovinu hrtanu, jícnu, jater, tlustého střeva, konečníku, prsu a hltanu,“ říká doktorka Connorová.

Studie nabádá ministerstva zdravotnictví, aby iniciovaly kampaně, které budou na podobné nebezpečí upozorňovat. Samotní vědci doporučují nápisy, které budou před rakovinou varovat na lahvích alkoholu, podobně jako je tomu u krabiček cigaret. A kromě jiného říkají, že je dobré dodržovat takzvané nealkoholické dny, kdy nepijete vůbec žádný alkohol.

Tým novozélandských vědců zveřejnil své závěry po podrobném prostudování nejrůznějších oficiálních informací o rakovině za posledních 10 let a pečlivém srovnání důvodů onemocnění.

Za nejhorší kombinaci pro možné onemocnění rakovinou je považováno pravidelné pití a kouření.

Vědci upozorňují také na to, že na důsledky pití alkoholu umírají ve světě ročně zhruba 4 procenta lidí. V Česku je to kolem 5000 lidí ročně v důsledku chronického pití a další na jiné následky spojené s alkoholem.