Tayyip Erdogan

Tayyip Erdogan Zdroj: Reuters

Turecko uzavřelo 1000 soukromých škol. Erdogan pokračuje v represích

Nezdařený armádní puč, který prožilo během minulého pátku Turecko, má další následky. Prezident Erdogan dnes podespal dekret, vůbec první po vyhlášení výjimečného stavu v zemi, jímž uzavřel přes 1000 sourkomých škol. Navíc bude možné držet podezřelé déle ve vazbě: a to celých 30 dní.

Inforamci dnes uvedla britská BBC. Erdogan tak pokračuje v tvrdých represích, které započaly po nezdařeném puči. Podle dosavadních informací si nezdařený státní převrat vyžádal 270 obětí na životech, z toho však pouze několik bylo přímými účastníky puče (agentury uvádějí číslo 16). Kromě toho bylo již suspendováno či pozavíráno 2700 soudců, vysokoškolským pedagogům je do odvolání zakázáno vycestovat a 8000 policistů bylo zadrženo (a podle fotografiích pravděpodobně i mučeno) v souvislosti s armádním pučem.

 

“První dekret s Erdoganovým podpisem nařizuje uzavřít 1043 soukromých škol, 1229 spolků a nadací, 19 odborových svazů, 15 univerzit a 35 zdravotnických zařízení, upřesnila agentura Anadolu. Tyto instituce jsou podezřelé ze styků s muslimským duchovním Fethullahem Gülenem, který žije v exilu ve Spojených státech. Erdogan označuje Gülena za strůjce neúspěšného převratu, o který se pokusila turecká armáda,” uvedla dnes k situaci agentura ČTK. Dodává, že personální výměna se po puči dotkla již na 50 tisíc osob.