Alfie z roku 1966 aneb první Cainova nominace na Oscara. O půl století později vznikl stejnojmenný remake s Judem Lawem.

Alfie z roku 1966 aneb první Cainova nominace na Oscara. O půl století později vznikl stejnojmenný remake s Judem Lawem. Zdroj: Profimedia.cz

Michael Caine
Michael Caine
Michael Caine
3
Fotogalerie

Slavný anglický herec Michael Caine si změnil kvůli teroristům jméno v pasu. Na – Michael Caine

Jedna z nejvýznamnějších osobností světové kinematografie, anglický herec Michael Caine (83), byl tak frustrován stále důkladnějšími kontrolami na letištích, že si nechal změnit jméno ve svém pasu. Na - Michael Caine. Že to nemá logiku? Ale ano, filmová legenda, totiž měla v cestovním dokladu své rodné jméno Maurice Micklewhite. A to způsobovalo zejména na letištích problémy.

„Ostraha a policie na letištích mě většinou poznali. Samozřejmě pod jménem Michael Caine. Když jsem jim dal ale pas, bylo tam jiné jméno. A prohlídka se protáhla, protože se jim to nezdálo,“ řekl anglickým médiím slavný herec.

Několikrát byl pak velmi frustrován dlouhými a důkladnými kontrolami, které se provádějí kvůli hrozbě terorismu. Provázely je i matoucí dotazy, jak se vlastně jmenuje. „Tak jsem raději změnil i jméno v pasu, když se všechno kvůli Islámskému státu tak kontroluje,“ dodal k svému rozhodnutí.

Rodné jméno si změnil v roce 1954, když mu jeho agent řekl, že pro něj má práci, ale Maurice Joseph Micklewhite se pro film nehodí. Herec mu volal z telefonní budky z londýnského náměstí Leicester Square a pak řekl – Michael Caine. Slavná osobnost světového filmu byla na světě.

Dnes je herec tohoto jména držitelem dvou Oscarům a mnoha dalších ocenění.

Hrál například ve filmech Hana a její sestry (režie Woody Allen), Pravidla moštárny, Slečna Drsňák, Temný rytíř, Aljaška v plamenech a v mnoha dalších.