93letý generál Emil Boček se ve Spitfiru proletěl nad Londýnem

93letý generál Emil Boček se ve Spitfiru proletěl nad Londýnem Zdroj: ČTK

93letý generál Emil Boček se ve Spitfiru proletěl nad Londýnem
93letý generál Emil Boček se ve Spitfiru proletěl nad Londýnem
93letý generál Emil Boček se ve Spitfiru proletěl nad Londýnem
3
Fotogalerie

Válečný veterán se v 93 letech znovu proletěl ve Spitfire, s nímž bojoval proti nacistům

 

Poslední žijící veterán, který během 2. světové války létal s piloty RAF proti nacistickému Německu v letounech Spitfire, se znovu proletěl v milovaném stroji. Třiadevadesátiletému Emilu Bočkovi se tak splnil sen - a zřejmě ne poslední. Rád by se ve stroji proletěl ještě alespoň jednou.

Od chvíle, kdy Boček usedl naposledy do anglické stíhačky, uplynulo 70 let. Emil Boček seděl ve stroji a pilotoval naposledy po válce, v roce 1946. Z Protektorátu Čechy a Morava se mu podařilo uprchnout v pouhých 16 letech. Dostal se až do libanonského hlavního města Bejrút a odtud se postupně přesouval směrem k Anglii - před tím, než tam v roce 1940 vyplul, se ještě po boku Spojenců stihl účastnit několika bojů ve Francii. Při své cestě byl několikrát zatčen - hned dvakrát v Maďarsku.

 

Když se dostal do Anglie, ihned se přihlásil k letectvu. Dráha pilota na něj však teprve čekala - nejprve se při 312. československé stíhací peruti stal pozemním automechanikem. Nakonec se přeci jen mezi piloty dostal - výcvik v Kanadě a Anglii mu umožnil vzlétnout do vzduchu a bojovat ve Spitfirech proti nepřátelskému Německu. Agentura ČTK včera večer uvedla, že Emil Boček strávil ve vzduchu celkem 76 hodin při 26 letech.

 

Emil Boček se podle videozáznamu letu, který se uskutečnil v Anglii, těší výbornému zdraví. Když se stroj dostal opět k zemi, vypadal válečný veterán velmi šťastně a spokojeně. Jediné, co uvedl jako stín na jinak skělém zážitku, řekl včera v reportáži České televize: prý během pilotování špatně slyšel svého kolegu (Boček převzal řízení jen na část letu, jinak měl v kokpitu dalšího pilota).