Rekordně levné hypotéky přispívají k rostoucí poptávce Čechů po vlastním bydlení.

Rekordně levné hypotéky přispívají k rostoucí poptávce Čechů po vlastním bydlení. Zdroj: Pixabay.com

Hypotéky nikdy nebyly levnější. Průměrná úroková sazba v červnu klesla na 1,87 procenta

Průměrná úroková sazba hypoték se v Česku v červnu dále propadat na dosavadní minimum 1,87 procenta. V květnu činila 1,89 procenta, vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték v zemi bez Ohlédneme na dobu fixace. Počet sjednání hypotečních úvěrů v červnu znovu stoupl, a to na 12 324. Takové objem hypoték byl rekordní, když v červnu dosáhl 23,78 miliardy korun. V květnu bylo Uzavřeno 10.831 nových hypoték v objemu 20,7 miliardy korun.

"Před prázdninovými měsíci banky opět přišla sjednat Rekordní objem nových úvěrů. Proti květnu se však sazby hypotečních úvěrů výrazně neměnilo, průměr sazby prohloubily nové minimum v důsledku změny tržních podílů. Na poli akčních NABÍDEK se žádný velký boj nekonal. Spíše než na nové sazby se pak akční nabídky zaměřovaly takové na ostatní Související náklady, například odhady zdarma, "komentoval čísla hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl.

Za letošních šest měsíců si přišlo do bank zařídí hypoteční úvěr 55 266 lidí v objemu 106,7 miliardy korun.Ve stejne období loni sjednali lidé 55 079 smluv v celkovém objemu 90,685 miliardy korun.Rekordní tak Může být i celý letošní rok.

V důsledku nízkých úrokových sazeb klesá takové Průměrná splátka úvěru.Poprvé za celou historii Hypoindexu se Průměrná splátka milionové úvěru na 240 měsíců propadat pod 5000 korun, na 4999 korun měsíčně.Radost tedy podle Rajda MOHOU Mít nejen zájemce o nové hypotéky, ale takové ti, kteří letos svůj hypoteční úvěr refinancují.

"Snižování úrokových sazeb, ke kterému DOCHÁZÍ již od roku 2010, přidává do množiny potenciálních hypotečních klientů tisíce nových lidí každý měsíc. Čím je Průměrná splátka nižší, tým si hypotéku Může dovolit více lidí. Určitě se ještě dočkáme nových maxim," uvedl ředitel poradenské společnosti Chytrý Honza Jiří Paták.Výkonný ředitel Reality IQ Ondřej Mašín upozornil na to, že vyšší kupní síla klienta se projevuje v prodeji i dražších nemovitostí, které Dříve zůstaly bez povšimnutí.

Některé developer, Především v Praze, však upozorňuji ještě na jiný problém - malý počet schvalování projektů."Levné hypotéky na nové byty brzy nebudou potřeba. POKUD úřady nezrychluje povolování nové výstavby, lidé si za výhodné půjčky nebude Mít co koupit. Jen za první pololetí se v Praze prodalo 3350 nových bytů, do nabídky Developer se ale zároveň dostalo jen asi 2000 nových , "připomíná Dušan Kunovský, majitel tuzemské developerské jedničky Central Group.