Kim Čong - Un a severokorejská vojenská jednotka

Kim Čong - Un a severokorejská vojenská jednotka Zdroj: CNN

Severokorejský rozhlas vysílá záhadné řetězce čísel. Podle expertů vzkaz špionům

Severokorejský rozhlas v poslední době odvysílal řetězce nerozluštitelných čísel, které by podle expertů mohly znamenat návrat k vysílání šifrovaných zpráv špionům operujícím v Jižní Koreji z dob studené války. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na dnešní zprávu jihokorejského ministerstva pro sjednocení.

Podle ministerstva severokorejská hlasatelka rozhlasu 24. června předčítala řadu záhadných čísel po dobu dvou minut, v pátek pak pokračovala čtrnáctiminutovým výčtem. Vysílání zahrnovalo sdělení typu "číslo 35 na straně 459" či "číslo 55 na straně 913".

Během studené války Pchjongjang vysílal takovéto kódované vzkazy na krátkých vlnách agentům nasazeným v Jižní Koreji. KLDR vysílání ukončila po prvním mezikorejském summitu v červnu 2000. Předpokládá se, že se svými špiony nyní komunikuje prostřednictvím internetu, napsala agentura AP.

Někteří experti vnímají obnovu šifrovaného vysílání zpráv za součást severokorejské psychologické války proti Soulu.

Zmíněný šifrovací systém vyžaduje, aby měli odesílatel a příjemce přístup ke stejné knize a dalšímu referenčnímu materiálu. Rozkazy jsou pak předávány tak, že se uvede stránka knihy a pozice slova na ní.