Olga Hepnarová

Olga Hepnarová Zdroj: Facebook

Film „Já, Olga Hepnarová“, ve kterém se vraždí pomocí náklaďáku, odpuzuje po Nice Francouze

Některé náhody mohou být velmi nepříjemné. Ve Francii se začal 6. července promítat pod názvem Moi, Olga film natočený podle příběhu české masové vražedkyně Olgy Hepnarové, která v roce 1973 úmyslně zabila v Praze ve vypůjčeném náklaďáku 8 lidí na tramvajové zastávce. Dílo má i francouzskou produkci, proto se v zemi galského kohouta objevilo. Jenže po teroristickém útoku z minulého čtvrtka, kdy Tunisan Mohamed Lahouaiej-Bouhlel zavraždil pomocí kamionu v Nice 84 lidí, film Francouze odpuzuje.

Na podobnost dvou masových vražd v Praze a Nice upozornily kvůli filmu Já, Olga Hepnarová (pod tímto názvem běžel v českých kinech) v minulých dnech i noviny Le Figaro.

Distribuční společnost StudioCanal zase požádala všechna francouzská kina, aby okamžitě stáhly z promítání film Den Bastily, který se objevil na veřejnosti minulé týden a pojednává o teroristickém útoku ve Francii. Jeho promítání je teď považováno za nevhodné a nevkusné i vzhledem k pozůstalým po obětech atentátu v Nice.

 

Film Den Bastily měl přitom velkou reklamní kampaň a vznikl ve francouzsko-americko-britské produkci. Hlavní postavu hraje britský herec a hudebník Idris Elba. Film, který režíroval James Watkins, šel původně do 237 francouzských kin.

„Některé aspekty filmu nejsou v současnosti v souladu s náladou našeho národa, proto žádáme o jeho stažení z kin,“ řekl mluvčí distribuční firmy StudioCanal. Předtím už byl ale promítán v Německu, Velké Británii, Austrálii a na Novém Zélandu.

 

S krutou realitou se „střetl“ nedávno i film Made in France, který pojednává o přípravě islamistické skupiny na teroristický útok v Paříži. Jeho premiéra byla odložena kvůli skutečným útokům ve francouzské metropoli loni