Odboráři budou požadovat, aby vláda od příštího roku zvýšila minimální mzdu na 11 500 korun. Na snímku odborářský předák Josef Středula.

Odboráři budou požadovat, aby vláda od příštího roku zvýšila minimální mzdu na 11 500 korun. Na snímku odborářský předák Josef Středula. Zdroj: ČTK

Odboráři chtějí zvýšit minimální mzdu na 11 500 korun

Odboráři budou požadovat, aby vláda od příštího roku zvýšila minimální mzdu na 11 500 korun. Po dnešním setkání ekonomických ministrů se sociálními partnery to prohlásil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. O návrhu bude podle něj jednat tripartita 25. července. Od ledna je minimální mzda 9900 korun.

Středula upozornil, že na Slovensku souhlasili zaměstnavatelé s nárůstem minimální mzdy v přepočtu na zhruba 11 600 korun. Podle šéfa odborů je potřebné, aby se minimální mzda dostala na úroveň 40 procent průměrné mzdy. "Jednání tripartity 25. července bude hodně veselé. Obávám se, že to ovšem nedopadne," uvedl.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) již dříve oznámil, že ministerstvo práce připravuje návrh zvýšení minimální mzdy na 11 000 korun. Proti takovému zvýšení minimální mzdy je ovšem Svaz průmyslu a dopravy. Podle zaměstnavatelů je reálné zvýšení minimální mzdy o 600 nebo 700 korun.

Ekonomičtí ministři dále jednali o plnění Akčního plánu na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti za druhé čtvrtletí roku 2016, o dohodě s Evropskou komisí na postupu u prioritních dopravních staveb se starým stanoviskem EIA nebo kompenzacích pro horníky v souvislosti s útlumem těžby.