Kancléřka Angela Merkelová

Kancléřka Angela Merkelová Zdroj: ČTK

Do Německa se loni přistěhovalo rekordních 2,1 milionu lidí, 60 procent jich bylo z Evropy

Německo definitivně sečetlo obrovské migrační proudění, které loni zaznamenalo. Jak minulý čtvrtek potvrdil Federální statistický úřad ve Wiesbadenu, byl to rok rekordní. Do země se přistěhovalo 2 136 954 lidí. Toto číslo vypadá hrozivě, ale statistici upozornili, že 998 tisíc osob se naopak z Německa odstěhovalo. Z imigrantů bylo 58 procent lidí z Evropy, ale nejvíce jich pocházelo ze Sýrie – téměř 300 tisíc. Naopak Čechů bylo pouhých 3700.

Migrační „přebytek“ tak loni v Německu činil 1,14 milionu lidí a to v mnoha spolkových zemích vyvolává napětí zejména kvůli možnému budoucímu ohrožení štědrého sociálního systému. Vyskytují se také obavy z většího pronikání teroristů a islamistů do země.

Zajímavé je přitom pořadí jednotlivých zemí, odkud se do Německa lidi stěhovali. Zájem totiž není pouze z válečných oblastí, jak by se mohlo zdát z médií, ale také z Evropy. Až 45 procent všech nově přistěhovalých do Německa tvoří občané jiných členských států EU.

 

Jednoznačně nejvíce bylo ale Syřanů, přes 298 tisíc. Pokud někdo nevěřil informacím, že to byli většinou muži mladšího a středního věku, tak je to stoprocentní pravda. Mužů původem ze Sýrie přišlo do Německa skoro 210 tisíc.

Na druhém místě v imigraci do Německa pak není žádná válečná zóna, ale Rumunsko, členský stát Evropské unie. Z něj dorazilo přes 92 tisíc zájemců o přestěhování k našim sousedům. Z dalších zemí EU byl velký zájem také z Polska (63 000) či Bulharska a Chorvatska (po 40 tisících). Naopak Češi potvrdili, že se moc nestěhují, protože do Německa jich zamířilo jen 3700. Téměř bez zájmu jsou bohatí Skandinávci. Dánů se přestěhovalo pouhých 69 a Švédů něco přes tři stovky.

 

Ze zemí, kde zuří konflikty, nebo jsou rozvrácené, pak přišlo do Německa 80 tisíc Afghánců a 60 tisíc Iráčanů.

V porovnání s rokem 2014 ale stouplo minulý rok přistěhovalectví do Německa o celých 46 procent. Přičítáno je to zejména takzvanému pozvání kancléřky Angely Merkelové, která ho adresovala lidem v nouzi z rozvrácených států Blízkého a Středního východu a z Afriky. V důsledku toho rekordně posílily u našich sousedů antiimigrační strany.