Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

V Řecku přistál turecký vojenský vrtulník, pasažéři žádají azyl

V řeckém přístavním městě Alexandrupolis dnes dopoledne přistál turecký vojenský vrtulník s osmi muži na palubě. Pasažéři po zřejmě zmařeném státním převratu v Turecku, vyvolaném částí armády, požádali v Řecku o azyl. Informovalo o tom řecké ministerstvo obrany. Turecko už požádalo o jejich vydání.

Ve vrtulníku typu Blackhawk podle něj cestovalo sedm vojáků a jeden civilista. Přistál na severovýchodě Řecka, posádka byla okamžitě zadržena kvůli ilegálnímu vstupu do země.

Ministerstvo upřesnilo, že helikoptéra vyslala nouzový signál v 10:45 místního času a přistála o šest minut později. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu už na twitteru požádal řecké úřady o vydání posádky vrtulníku.

 

Část turecké armády se pokusila o státní převrat v pátek pozdě večer. Puč se ale podařilo zmařit, situace v zemi už je pod kontrolou, uvedl dnes premiér Binali Yildirim. Prezidentský úřad nicméně vyzval občany, aby zůstali v ulicích, a zabránili tak dalšímu možnému pokusu o převrat. Pokus o puč si podle posledních informací vyžádal nejméně 161 mrtvých a 1440 zraněných.