Na devadesát dnes vzrostl počet obětí pokusu části turecké armády o státní převrat.

Na devadesát dnes vzrostl počet obětí pokusu části turecké armády o státní převrat. Zdroj: Wikimedia.org

Lidský účet pokusu o puč v Turecku: 104 mrtvých, zraněných přes 1500 osob

Na 104 osob dnes vzrostl počet obětí pokusu části turecké armády o státní převrat. Zraněných je přinejmenším 1154, informovala státní agentura Anadolu.

Istanbulské letiště je znovu pod kontrolou vládních sil a čeká na plnou obnovu provozu. V Ankaře i Istanbulu probíhá akce tajných služeb namířená proti pučistům.

Zatýkání vzbouřených vojáků probíhalo po celém Turecku. Původně úřady informovaly o 754 zadržených členech armády, později jejich počet zvýšily na 1563. Pět generálů a 29 plukovníků bylo na příkaz ministra vnitra sesazeno.

Zhruba 200 neozbrojených vojáků už opustilo také sídlo generálního štábu turecké armády v Ankaře a vzdalo se policii, informovala státní agentura Anadolu. Zda jsou tito vojáci už zahrnuti do bilance celkových více než 1500 zadržených, není zatím jasné.

Počet obětí pokusu o puč je podle agentury Anadolu zhruba 90. Dřívější informace hovořily asi o šedesáti mrtvých, mezi nimiž byla údajně většina civilistů. Turecký policejní šéf ráno uvedl, že jeho jednotky zabily také přinejmenším 16 pučistů, s nimiž se policie střetla.

Útoky na sídlo parlamentu a prezidentský palác v Ankaře ustaly. Budova zákonodárného sboru v hlavním městě je podle televizních záběrů silně poškozena. Parlament se dnes odpoledne přesto sejde na mimořádném zasedání. Kromě vládní strany AKP odsoudily pokus o převrat i všechny ostatní parlamentní strany.

Napadena byla během noci také budova velitelství turecké tajné služby. Zranění při útoku utrpěli přinejmenším tři lidé. Šéf tajné služby MIT Hakan Fidan byl podle zdroje agentury Reuters po celou dobu v bezpečí a ve stálém kontaktu s prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem a premiérem Binalim Yildirimem. V Istanbulu a Ankaře podle zdroje Reuters nyní probíhá operace tajných služeb namířená proti pučistům.