Svoji soustrast Francii po teroristickém útoku už vyjádřili mnozí světoví státníci i čeští politici (snímek z probíhajícího euro-asijského summitu v Ulangbátaru)

Svoji soustrast Francii po teroristickém útoku už vyjádřili mnozí světoví státníci i čeští politici (snímek z probíhajícího euro-asijského summitu v Ulangbátaru) Zdroj: ČTK

Odsouzení teroru. Domácí i světoví politici vyjadřují soustrast Francii

Řada světových politiků odsoudila útok ve francouzském Nice a dala najevo zármutek a soucit s oběťmi, jejich blízkými i celou Francií. Útočník, který najížděl nákladním vozem do davu, zabil ve čtvrtek večer nejméně 80 lidí a více než stovku zranil. Svou lítost vyjádřil i český prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka.

Předseda Evropské rady Donald Tusk prohlásil, že Evropa i svět stojí v této těžké chvíli po boku Francie. "Je to tragický paradox, že oběťmi útoku jsou lidé oslavující svobodu, rovnost a bratrství," prohlásil Tusk s odkazem na to, že k útoku došlo během oslavy Dne pádu Bastily.

"Budeme jednotně stát po boku rodin obětí, francouzských občanů a vlády v boji proti násilí a nenávisti," dodal Tusk, který je stejně jako řada dalších politiků na evropsko-asijském summitu v Mongolsku.

Čínský premiér Li Kche-čchiang vyjádřil soustrast obětem a prohlásil, že jeho země bude bojovat proti jakékoli formě terorismu.

Americký ministr zahraničí John Kerry, který byl ve čtvrtek na návštěvě Francie, označil útok za "děsivý" a prohlásil, že byl pyšný, že stál po boku francouzských politiků na oslavách Dne pádu Bastily. Prezident Barack Obama útok odsoudil již dříve během noci, kdy jej označil za zřejmý teroristický čin.

Soustrast Francouzům dal najevo i nový britský ministr zahraničí Boris Johnson. "Jsem šokován a zarmoucen děsivými událostmi v Nice a hroznou ztrátou životů," napsal na twitteru.

Soustrast z Česka

Teror v Nice už odsoudili i čeští představitelé. "Pan prezident v souvislosti s terorem ve francouzském Nice vyjadřuje hlubokou lítost a soustrast rodinám obětí. Pan prezident upozorňuje na celou sérii těchto útoků, která by měla vést k rozhodnějšímu postupu proti teroristům," uvedl dnes na twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček z Ulánbátaru, kde se Zeman účastní summitu evropských a asijských zemí ASEM.

Soustrast rodinám vyjádřil i český premiér. "Je mi nesmírně líto zmařených lidských životů. Francie má v boji s terorismem naši plnou podporu a solidaritu. Zvrácený fanatismus,který pohrdá lidskými životy, je třeba nemilosrdně porazit," uvedl na svém twitterovém účtu Sobotka.

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) dal najevo šok, soustrast a lítost. "Evropa musí začít aktivně bojovat proti terorismu, zákaz nošení zbraní ji nezachrání," míní. Fiala je přesvědčen o tom, že Francii "odporné teroristické útoky" nezlomí a neovládne ji strach. "Útok ukázal, že další omezování našich svobod v rámci vyšší bezpečnosti nemá smysl. Ti, co nám chtějí ublížit, vždycky najdou způsob, jak nám ublížit," podotkl předseda ODS.

"Odsuzuji tento hnusný teroristický čin. Nejde o střet kultur, ale o střet s barbarstvím. To nelze tolerovat," uvedl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Šok vyjádřil i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). "Vyjadřuji upřímnou soustrast rodinám obětí a pozůstalým a v myšlenkách jsem s Francií," napsal na sociálních sítích šéf české diplomacie. Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek připomněl, že ve čtvrtek večer s dalšími hosty slavili na francouzském velvyslanectví v Praze francouzský státní svátek připomínající pád Bastily. "Dnes cítíme hluboký smutek a hněv. Upřímnou soustrast, Francie. Jsme s Tebou," napsal.