Netanjahu a Shoukry (vpravo)

Netanjahu a Shoukry (vpravo) Zdroj: Haim Zach

Egyptský ministr má průšvih: díval se na finále Eura s izraelským premiérem

Přestože mají obě země formálně podepsané mírové smlouvy a jejich hranice jsou na rozdíl od jiných průchozí, panuje mezi Egyptem a Izraelem nevraživost. Ta je patrná mezi Egypťany, kteří málokdy stát Izrael hodnotí pozitivními slovy. Proto není divu, že se egyptská veřejnost nad krokem svého ministra zahraničí udivuje.

I když se proti egyptskému ministrovi zahraničí spustila vlna domácí kritiky, nelze jinak, než mu složit poklonu: svým působením se snaží dlouhodobě zlepšit vztahy se sousedním Izraelem, které historicky mají více než chmurnou podobu.

Země byly ve válce prakticky od samotného vzniku Státu Izrael. Ministr zahraničí Sameh Shoukry je prvním ministrem na tomto postu po téměř deseti letech, který sousední Izrael navštívil. Byl to také on, kdo připravil půdu pro cestu Benjamina Netanjahua do Egypta, kde se ještě letos setká s egyptským prezidentem al-Síssim.

 

Nyní je jeho náklonnost k Izraeli patrná i z fotografie, která byla pořízena v sídle premiéra Netanjahua v Jeruzalémě. Informace se na veřejnost dostala se zpožděním, Netanjahu o ní informoval na svém facebookovém profilu: “Se svou ženou Sárou jsem dnes hostil ministra zahraničí Egypta Shoukryho v našem domě v Jeruzalémě,” napsal ministerský předseda. Na rozdíl od Egypta, v Izraeli je událsot kvitována. Izraelský deník The Times of Israel jen poznamenal, že Netanjahu nesdělil své (a ministrovy) pocity ohledně výsledku turnaje.