Bernardo Provenzano

Bernardo Provenzano Zdroj: ČTK

Ve věku 83 let zemřel ve vězení boss sicilské mafie Provenzano

V Itálii dnes zemřel bývalý šéf sicilské mafie Bernardo Provenzano. Informovala o tom agentura ANSA. Třiaosmdesátiletý mafiánský boss zemřel ve vězení, kde si odpykával doživotní trest za několik vražd, včetně podílu na vraždě slavných soudců Paola Borsellina a Giovanniho Falconeho. Podle agentury ANSA trpěl Provenzano na sklonku života mimo jiné Parkinsonovou nemocí.

Provenzano, přezdívaný pro způsob odstraňování svých nepřátel "buldozer", proslul jako nejhledanější muž Itálie. Do roku 2006 po něm totiž italská policie podle agentury ANSA pátrala 43 let. Unikat před spravedlností se mu dařilo mimo jiné proto, že policie netušila, jak tento "kmotr" vypadá.

Provenzano stál od roku 1993 v čele nejaktivnější odnože italské mafie, sicilské Cosa Nostry. De facto byl ale považován za capo di tutti capi (bosse bossů) celé sicilské mafie až do svého zatčení na jaře 2006.

Provenzano, který se narodil narodil 31. ledna 1933 v sicilském Corleone, se členem mafie stal již jako teenager. V polovině 50. let byl členem klanu, který vedl válku s šéfem místní mafie Michelem Navarrou. A právě kvůli podílu na vraždě Navarry byl v září 1963 na Provenzana vydán zatykač.

Provenzanovu kariéru u mafie to však neohrozilo, dotáhl to až na pobočníka "bosse bossů" Salvatora "Toto" Riiny. Riina, přezdívaný Bestie, zahájil krvavou válku proti svým nepřátelům a z corleonské mafie učinil dominantní klan na Sicílii, který vydělával zejména na obchodu s drogami.

Poté, co byl Riina v roce 1993 zatčen, převzal Provenzano jeho roli. Zahájil "modernizaci" mafie, upřednostnil příměří se státní mocí a pokračoval v infiltraci do hospodářských a politických kruhů. Kromě tradičního obchodu s drogami, zbraněmi či ženami se Cosa Nostra za jeho vedení soustředila například i na imigraci či "recyklaci" jedovatého odpadu.