Bernie Sanders veřejně podpořil svou bývalou soupeřku Hillary Clintonovou v boji o Bílý dům.

Bernie Sanders veřejně podpořil svou bývalou soupeřku Hillary Clintonovou v boji o Bílý dům. Zdroj: ČTK

Musí se stát naší příští prezidentkou, podpořil Sanders Clintonovou

Bývalý uchazeč o nominaci demokratů do prezidentských voleb Bernie Sanders dnes veřejně podpořil svou bývalou soupeřku Hillary Clintonovou v boji o Bílý dům. Prohlásil, že se "musí stát naší příští prezidentkou". Sanders tak učinil po boku Clintonové na shromáždění ve státě New Hampshire.

Sanders dosud pouze nejednoznačně řekl, že stranickou prezidentskou nominaci zřejmě nezíská, takže bude v listopadových prezidentských volbách hlasovat pro někdejší první dámu a bývalou ministryni zahraničí Clintonovou. Ta se podle všeho utká s republikánským sokem Donaldem Trumpem.

Sanders v minulosti opakovaně prohlásil, že Clintonová nemá jeho podporu zdaleka jistou a že bude záviset především na tom, jaký volební program nabídne. Rovněž ale řekl, že udělá vše, aby Clintonové pomohl porazit Trumpa.

Nyní podpořil svou soupeřku dva týdny před tím, než oficiálně získá demokratickou nominaci na stranickém sjezdu. "Ministryně Clintonová vyhrála boj o demokratickou nominaci," řekl Sanders. "Mám v úmyslu udělat vše, co mohu, abych zajistil, že bude příští prezidentkou Spojených států"," dodal.

Sanders svými výzvami k "politické revoluci" zmobilizoval miliony voličů, než nabídl svou dlouho očekávanou podporu své soupeřce a vyzval k jednotě, poznamenala agentura AP.

"Není žádné tajemství, že se s Hillary Clintonovou neshoduji v mnoha otázkách, ale o to šlo v kampani. Teď je naším úkolem zapojit naši základnu a z Hillary Clintonovou učinit prezidentku. Udělám pro to vše," řekl Sanders.

Donald Trump na oplátku vydal prohlášení, ve kterém zdůraznil, že se Sanders podporou Clintonové stal součástí "zmanipulovaného systému".