Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Běžné léky proti chřipce, rýmě či horečce, zhoršují onemocnění srdce, varují američtí lékaři

Pokud trpíte některými srdečními problémy, raději se vyhněte běžným a často volně dostupným lékům proti rýmě, chřipce, nebo známému Ibuprofenu, který má tlumit záněty a horečky. Nedoporučuje se ani zelený čaj a grapefruitový džus. Tak zní nové varování a doporučení vlivné Americké kardiologické asociace.

Tyto léky či dokonce některé přírodní prostředky nezpůsobují nemoci, ale mohou oslabovat srdce. Problémy se podle studie projevují hlavně u pacientů, kteří měli předtím například infarkt či mozkovou mrtvici.

Podle amerických kardiologů tyto běžné léky, které občas používá skoro každý člověk, ukládají v těle přebytečnou tekutinu a sůl, což způsobuje, že srdce musí podat větší výkon při pumpování krve. Ohrožuje to pak především pacienty s již slabším srdcem.

Takové negativní účinky má podle Americké kardiologické asociace známý lehce dostupný Ibuprofen, hojně používaný na tlumení zánětů, horeček a dalších bolestí. Tento a podobné léky by lidé se slabším srdcem vůbec neměli používat, zvyšuje to podle vědců až desetkrát riziko zhoršení jejich nemoci. Velmi podobné účinky má mít i Nurofen či Gaviscon, lék na poruchy trávení.

Kardiologové také upozornili, že pokud má někdo problémy se srdcem, tak by neměl raději pít ani zelený čaj, grapefruitové šťávy a na maximum omezit příjem lékořice či ženšenu.

Američtí a následně i britští lékaři ale současně upozornili pacienty, že nemají být podobnými informacemi zděšeni, ale že toto varování má sloužit jako prevence. V každém případě se lidé se srdečními nemocemi mají některým běžným lékům důsledně vyhýbat.