Krym - ilustrační snímek

Krym - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Italské provincie uznávají ruskou anexi Krymu jako “akt sebeurčení národa”

Jako první z italských provincií uznalo anexi Krymu turisty oblíbené Benátsko. Následovalo Ligursko a nyní se k dvěma italským regionům přidal i třetí kraj - Lombardie. Proč mají italské regionální vlády potřebu uznávat akt mezinárodní agrese jakožto právoplatný čin?

Rezoluce, které přijala regionální zastupitelstva, nejsou nijak závazné. Přesto jsou významné, protože ukazují směr přízně italské zahraniční politiky, alespoň ve svých jednotlivých částech. Rezoluce obsahuje i velmi kontroverzní části, které jsou přímou negací sankcí, jež na Rusko byly v souvislosti s válkou na Ukrajině uvaleny: 

 “Lombardský zastupitelský sbor tímto uznává sebeurčení krymského obyvatelstva, jakožto i zrušení sankcí uvalených v důsledku toho na Rusko,” uvádí se mimo jiné v rezoluci. O tomto kroku dnes informovala italská média.

 

Ukrajina na rezoluci zatím oficiálně nijak nereagovala. Dá se ale očekávat, že tak v blízké době učiní, stejně tak jako tomu bylo v případě francouzského regionu Provence, který se svou náklonností vůči mezinárodní ruské agresi, anexi Krymu, postavil stejně vstřícně jako Lombardie, Benátsko a Ligursko.

Za rezolucí stojí ve všech třech krajích stejná politická strana: Lega Nord neboli Liga severu, která je známá svou opozicí nejen vůči vládní garnituře, ale především Evropské unii a jejím protiruským sankcím.