Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Z golfového turnaje na olympiádě v Riu je fraška, ti nejlepší se odmítli účastnit

Golf se hrál na olympiádě naposledy v roce 1904 v americkém Saint Louis. Jeho návrat na letošní hry do brazilského Rio de Janeira se proto očekával s velkým napětím. Ale z mužské části turnaje se stala fraška. Mnoho nejlepších golfistů odmítlo přijet kvůli viru zika, obavám o svoji bezpečnost, či kvůli údajně „nabitému kalendáři“. To podle expertů ohrožuje další budoucnost golfu na letních olympiádách.

O zařazení golfu na olympiádu mnoho lidí vždy pochybovalo, ale v roce 2009, kdy se o tom rozhodlo, byl ještě pořád na vrcholu legendární Američan Tiger Woods, který přitahoval pozornost celého světa, médií i sponzorů. Jenže Woods je kvůli osobním problémům i zraněním už nějakou dobu mimo. A další významné golfisty podle všeho olympiáda moc nezajímá.

Z turnaje se už kromě jiných odhlásili Australané Jason Day (současná světová jednička), Adam Scott, severoirská hvězda Rory McIlroy, Jihoafričané Branden Grace a Louis Oosthuizen, Japonec Hideki Matsuyama či Vijay Singh z Fidži. Stálé váha mladá americká hvězda Jordan Spieth. Jenže bez těchto hráčů bude turnaj pouze poloviční.

Kritici golfistů tvrdí, že na rozdíl od jiných sportovců je většinou reprezentace vlasti (a tedy ani olympiáda) nezajímá, že dávají přednost pouze penězům. To ale popírá enormní zájem hráčů o týmovou soutěž Ryder Cup, kde startují za USA, nebo za Evropu.

Podle ženských účastnic turnaje v Riu přístup jejich mužských kolegů ohrozí budoucnost golfu na olympijských hrách. Hrát se má teď v Brazílii a pak za čtyři roky v japonském Tokiu. O jeho dalším osudu na hrách není rozhodnuto, ale poučení z Ria by ho mohlo opět z olympiády vyřadit.

Za Českou republiku bude v Riu startovat v golfu Klára Spilková. Za Německo pak i český rodák Alex Čejka.