Premiér David Cameron svůj úřad opustí již tuto středu.

Premiér David Cameron svůj úřad opustí již tuto středu. Zdroj: ČTK

Cameron ve středu opustí premiérský úřad, nahradí jej Mayová

Britský premiér David Cameron ve středu odstoupí a uvolněné funkce se ujme nynější ministryně vnitra Theresa Mayová. Dnes to podle agentury Reuters oznámil Cameron s tím, že Mayová má jeho plnou podporu.

Výběr nové britské premiérky nabral nečekaný spád poté, co druhá uchazečka a současná náměstkyně ministryně energetiky Andrea Leadsomová překvapivě svou kandidaturu stáhla. Mayová se stane po Margaret Thatcherové (vládla 1979-90) druhou ženou v čele britské vlády.

Theresa Mayová je více než schopná, aby zemi poskytla potřebné silné vedení," prohlásil Cameron před premiérským sídlem v Downing Street číslo deset. Řekl také, že ho těší, že premiérský úřad po něm převezme právě Mayová.

Ve středu se ještě naposledy Cameron zúčastní v Dolní sněmovně interpelací, během které bude odpovídat na dotazy zákonodárců. "Poté očekávám, že odjedu do (Buckinghamského) paláce," řekl Cameron. V Buckinghamském paláci oficiálně předá královně Alžbětě II. svou rezignaci. Do středečního večera tak bude mít Spojené království premiérku, dodal Cameron.

David Cameron ohlásil svůj záměr rezignovat krátce po vyhlášení výsledků referenda o vystoupení země z Evropské unie. Ačkoliv referendum sám vypsal, plně se stavěl za setrvání Velké Británie v EU.