Britská ministryně vnitra Theresa Mayová

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová Zdroj: Profimedia.cz

Britská ministryně vnitra Mayová se nejspíš stane premiérkou, její sokyně odstoupila

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová se podle všeho již brzy stane premiérkou této ostrovní země. Odcházejícího ministerského předsedu Davida Camerona by podle britských médií mohla vystřídat během několika dní poté, co dnes svou kandidaturu stáhla jediná protikandidátka, náměstkyně ministryně energetiky Andrea Leadsomová. Nový šéf konzervativců a zároveň nový premiér měl být původně znám až v září.

Postavení Mayové sice ještě musí potvrdit vedení strany, ale to by měla být spíše formalita. Za ministryni vnitra se už totiž postavili například ministr spravedlnosti Michael Gove nebo lídr kampaně za brexit Boris Johnson, tedy dvojice mužů, o nichž se ještě nedávno mluvilo jako o favoritech na premiérský post. Cameron, který v čele vlády končí kvůli výsledku referenda o vystoupení z Evropské unie, by jí měl funkci předat co nejdříve.

Mayovou podpořila také protikandidátka Leadsomová, které v kampani ublížilo vyjádření o tom, že je pro úřad kompetentnější, protože je matkou, zatímco Mayová je bezdětná. V dnešním prohlášení uvedla, že necítí pro svou kandidaturu uvnitř strany dostatečně silnou podporu. Země podle ní nyní potřebuje co nejstabilnější vládu a jistotu ohledně budoucího vedení, kterou by devítitýdenní kampaň před vnitrostranickými volbami nepřinesla.

Vývoj na britské politické scéně po rozhodnutí o brexitu pozorně sleduje celá Evropa, protože především na nové premiérce bude záležet, kdy Británie spustí proces svého vystoupení z osmadvacítky. Mayová se dnes nechala slyšet, že výsledky referenda o vystoupení Británie z EU jsou jednoznačné a že Londýn nebude hledat způsob, jak v unii zůstat nebo se k ní znovu připojit.