Fotograf Adam Holý

Fotograf Adam Holý Zdroj: ČTK

Plakáty Adama Holého: Želary
Plakáty Adama Holého: Pelíšky
Plakáty Adama Holého: Paralelní světy
3
Fotogalerie

Zemřel Adam Holý, loni oceněný jako fotograf roku. Tvořil akty a známé filmové plakáty

Ve věku 42 let zemřel ve čtvrtek fotograf Adam Holý. Holý se stal loni Fotografem roku za knihu intimních portrétů svých modelek s názvem The Overview Effect. Šlo o jednu z 11 kategorií ocenění Czech Grand Design za rok 2014, ceny se udělovaly loni v březnu ve Stavovském divadle.

Holý se narodil v roce 1974 v Ústí nad Labem. Vystudoval Střední průmyslovou školu grafickou v Praze, poté žil v Praze. Pracoval na volné noze, zastupuje ho Polansky Gallery.

Vytvořil například plakáty k filmům Pelíšky, Želary, Paralelní světy či Pouta, spolupracoval na plakátech karlovarského filmového festivalu. Svou tvorbu vystavoval v pražských galeriích Langhans, Laboratiorio či Jelení. Módní fotky otiskly časopisy Elle, Variety, Harper’s Bazaar, Dolce Vita či VICE.

Vyjádření bratra Adama Holého najdete zde >>>

Adam Holý, vítěz Czech Grand Design  v kategorii Fotograf za rok 2014, okomentoval před rokem pro Reflex svůj snímek Lefkáda: "Tahle fotka vznikla v roce 2009 na konci naší dovolené na Lefkádě v Řecku. Půjčili jsme si malý ­skútr, abychom se trochu projeli ostrovem. Kristýně chvíli trvalo, než mě přemluvila, abych ji nechal řídit. Jenže, jak si nebyla moc jistá, vzala jednu ze zatáček tak pomalinku, že to s námi oběma položila na silnici. Já měl jen pár oděrek, ale ona si dost dramaticky zřídila kotník. Fotografie ve mně vyvolává vzpomínky na to, jak byla Kristýna superodvážná, a hlavně superšik i těsně po složité operaci."

Snímek LefkádaSnímek Lefkáda|Adam Holý