Blesk vybil celé stádo.

Blesk vybil celé stádo. Zdroj: Georg Buchegger

Blesk zabil osmnáct krav naráz. Jediným přeživším je Štístko

Pamatujete, co vás o bouřce učili rodiče, učitelé, skautští vedoucí, potažmo golfoví instruktoři? Nebo aspoň měli učit? Že se nemáte pohybovat na holých pláních a že se před deštěm nemáte schovávat pod vysoké stromy? Stádo rakouských krav vám to kdyžtak připomene.

Nelli, Herta, Blume, Segen, Zita, Gusti, Nelke, Almrausch, Blia, Butter, Berta, Glück I., Edelweiß, Bläemei, Kunigunde, Königin, Sandra a Max byly jen hloupé krávy a telata a instinkt je v lijáku zavedl pod ochranu větví. Ale instinkt to byl špatný.

„Škody pokryje pojištění,“ řekl novinářům majitel stáda Georg Buchegger. Kráva má hodnotu nějakých 1300 eur a tele 800, celková škoda tak byla v přepočtu přes půl miliónu Kč. Ale velká je i emoční škoda: „Každý má ke svým zvířatům vztah.“ Deník The Local už nespecifikoval, zda se jednalo o dojné krávy, nebo na ně beztak čekala jatka. Blesk vybil celé stádo.Blesk vybil celé stádo.|Georg Buchegger

Při incidentu se ukázalo, že na jménu může záležet, i u hovězího dobytka. Stádo totiž bylo devatenáctihlavé: a přežil jen jeden kus jménem Glück – Štěstí či Klika. Ovšem oběť jménem Glück I. zase tohle pravidlo trošku vyvrací. Nicméně padesátiprocentní šance je pořád lepší než jedna z devatenácti.