Správní Dánové musejí znát i seriál Olsen Banden z roku 1968.

Správní Dánové musejí znát i seriál Olsen Banden z roku 1968. Zdroj: Wikimedia Commons (volné dílo)

Dánové vymysleli tak obskurní test na získání občanství, že v něm sami selhávají

Dánsko, které patří k nejspořádanějším a nejbohatším státům světa, přikročilo pod náporem migrantů k několika zvláštním opatřením. Loni přijalo zákon, který umožňuje zabavování šperků či většího množství peněz uprchlíkům, i když jsou prokazatelně jejich. Od června pak nasadilo nové testy, které musejí dělat cizinci, aby mohli získat občanství. Jenže je z toho blamáž. Na některé otázky nedokážou odpovědět ani samotní Dánové.


Když se zjistilo, že nové testy (dělají se vždy v červnu a prosinci) nezvládlo 70 procent cizinců žádajících o občanství, tak problém tento týden přiznala i ministryně pro integraci Inger Støjbergová. Test následně zveřejnilo několik velkých dánských novin (Politiken, Berlingske) i televize. Zjištění byla tristní – na mnoho otázek neznají odpovědi ani samotní Dánové, natož cizinci.

Podle přísného dánského migračního zákona musí žadatel o občanství složit zkoušku z dánštiny na známku 2 (kolik lidí u nás by to dokázalo z češtiny?), nesmí být trestaný, musí se o sebe finančně postarat sám (přihlíží se k tomu, zda má zaměstnání), ale musí mít i 32 správných odpovědí z celkových 40 v novém testu. Ten se jmenuje indfødsretsprøven.

Některé otázky v něm jsou skutečně obskurní. Například: V kterém roce se vysílal první díl kriminální komedie Olsen-banden? Odpověď: 1968. Co je to Sylfiden? Zní to skoro jako pohlavní nemoc, ale je to balet, který měl premiéru už v roce 1836. Která dánská restaurace má 3 michelinské hvězdičky? Schválně, kolik Čechů by na obdobné otázky dokázalo odpovědět? Možná několik odborníků na gastronomii? Odpověď zní: Noma v hlavním městě Kodani.

Na některé otázky jsou pak spíše vyžadovány filozofické odpovědi a těžko je pak objektivně hodnotit.

Ministryně Støjbergová ale testy hájí: „Mělo by být těžké, aby se někdo stal dánským občanem, protože je to něco zvláštního. Musíte si to zasloužit, musíte se dobře připravit a složit zkoušku,“ řekla agentuře Ritzau. Pak ale přiznala, že některé otázky v testu budou zřejmě změněny.

A douška pro kritiky médií: Ministryně Inger Støjbergová byla předtím novinářkou…