Díky čokoládě budete bystřejší, tvrdí rozsáhlá studie | Reflex.cz
nahoru

Díky čokoládě budete bystřejší, tvrdí rozsáhlá studie

sto3. července 2016 • 14:00
Díky čokoládě budete bystřejší, tvrdí rozsáhlá studie
Čokoláda
• foto: 
André Karwath / CC BY-SA

Čokoláda - kdo z nás by ji nemiloval. Bylo o ní napsáno již mnoho, ovšem nyní, zdá se, vychází na světlo další nová skutečnost, která může potěšit všechny, kdo na kakaovou pochoutku nedají dopustit. Relevantní vědecká studie totiž prokázala, že jíst čokoládu znamená mimo jiné podporovat kognitivní procesy, jako třeba emoce, myšlení a paměť.

Závěry studie zveřejnil deník Independent. Ten také popsal, jakým způsobem studie vznikala - i to ji totiž činí výjimečnou, protože k významným závěrům dospěla v podstatě náhodou. V 70. letech se tým vědců v čele s doktorem psychologie Merillem Eliasem začal věnovat výzkumu, který měl za cíl určit, zda existuje nějaký vztah mezi lidským krevním tlakem a jejich mozkovou činností. Elias, doktor žijící v americkém New Yorku, u svých respondentů sestavoval podrobné anamnézy a detailně je zkoumal, nicméně jeho 40letá výzkumná činnost dlouho k ničemu nedospěla. Spojení mezi mozkovou činností a krevním tlakem se nedařilo prokázat.

 

Eliasův tým se ale nevzdal, a snažil se o svých respondentech zjišťovat víc - zatím se jich totiž nikdo nezeptal, co jedí. A protože tým byl složen hlavně z psychologů, ptal se svých respondentů i na to, proč jedí to, co jedí. Data pak znovu prošli a srovnali, a ukázalo se, že ti, kdo jedí čokoládu alespoň jednou týdně, mají mnohem rozvinutější kognitivní schopnosti. To znamená, že jsou lépe schopni přemýšlení, mají vyšší emoční inteligenci či vyvinutější schopnost pamatovat si.

 

Eliasův tým se po letech rozšířil o řadu dalších odborníků z oblasti medicíny, například známého lucemburského neurologa a epidemiologa, Ala Alkerwiho. Po dalším rozsáhlém přezkumu dat, které po leta sbíral Eliasův tým, potvrdila i další expertní skupina, že existuje spojitost mezi konzumací čokolády a kognicí. A nejen to - u konzumentů čokolády bylo shledáno také mnoho dalších pozitiv: Jedním z nich je menší sklon ke kardiovaskulárním onemocnněním a vysokému krevnímu tlaku.

 

Studie je zajímavá především tím, že kombinuje několik medicínských odvětví. Pozoruhodné je především spojení psychologie s medicínou, které dalo vzniknout komplexnímu a relevantnímu výsledku.

sto



Diskuse ke článku

 

reklama
Komentáře
E15
Nejčtenější