Eva Michaláková

Eva Michaláková Zdroj: ČTK

Ministerstvo zahraničí: Když se Michaláková v Norsku odvolá, ČR ji u soudu podpoří

Pokud se Eva Michaláková rozhodne v Norsku znovu odvolat proti nynějšímu rozhodnutí norského soudu o zbavení rodičovských práv, Česká republika ji při řízení opět podpoří. ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Podle ní právníci nyní prověřují případné právní možnosti. Advokáti Michalákové už sdělili, že odvolání podají.

"V tuto chvíli situaci podrobně studujeme. Budeme prověřovat další možnosti postupu při případném odvolání. Pokud se Eva Michaláková odvolá, ČR se bude znovu chtít připojit," uvedla mluvčí.

Norská sociální služba odebrala české matce a otci syny Denise a Davida před pěti lety kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a fyzické týrání. To se nepotvrdilo. Soud ale tehdy považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů, vyrůstají odděleně ve dvou rodinách. Rodiče se mezitím rozešli. Norský odvolací soud nyní potvrdil loňské rozhodnutí norských úřadů o zbavení matky rodičovských práv, navrhovanou adopci mladšího hocha nepovolil.

Český stát v tomto soudním řízení podpořil Michalákovou takzvaným písemným podáním ve veřejném zájmu. Poukazoval v něm například na Úmluvu OSN o právech dítěte, podle níž se adopce v cizině dá považovat za náhradní péči, pokud není možné se o dítě postarat v jeho vlasti. Nepovolení zamýšleného osvojení mladšího z chlapců označila Lagronová za "dílčí úspěch" českého postupu.

Pokud by Michaláková u další norské instance neuspěla, může se obrátit na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Členové české vlády už dřív řekli, že by ji tam Česká republika podpořila.

Zástupci Michalákové žádali po kabinetu už dřív ráznější kroky. Chtěli, aby se ČR zapojila do soudního řízení přímo. Podle zástupců ministerstva zahraničí to možné nebylo, jedinou šancí bylo právě písemné podání.

Podporovatelé rodiny usilují také o přijetí mezistátní dohody s Norskem o vydávání dětí. Se třemi návrhy přišel už prezident Miloš Zeman. Podle právníků musejí být k uzavření dohody ale dvě strany, navíc by nepůsobila zpětně. Kauzy Michalákových by se tedy nedotkla. Podle ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) by uzavření dohody bylo nadbytečné. Norsko se totiž ode dneška řídí mezinárodní Haagskou úmluvou o ochraně dětí, která zaručí například vzájemné informování a přístup ke spisům v kauzách odebíraných dětí.