Chorvatsko bude i v letošním roce Čechy nejnavštěvovanější zahraniční přímořskou destinací.

Chorvatsko bude i v letošním roce Čechy nejnavštěvovanější zahraniční přímořskou destinací. Zdroj: Pixabay.com

Cesta do Chorvatska: Kde je nejlevnější benzin a kudy vedou nejčastější trasy

V těchto dnech míří k pobřeží Jadranu do Chorvatska desítky tisíc Čechů. Kromě mnoha uzavírek či jiných dopravních omezení na ně čeká řada nemilých povinností v podobě nutnosti koupit si hned několik dálničních známek či zastavit u mýtných bran. Právě poplatky za používání dálnic v okolních zemích prodraží cestu k moři i o více než tisíc korun. Web Reflex.cz porovnal několik potenciálních cest, kudy je možné cestovat do Splitu či do Rijeky nedaleko Istrijského poloostrova.

Do roku 1989 jezdili Češi, pokud jim komunistická „vrchnost“ vůbec dovolila, do tehdejší Jugoslávie přes Maďarsko. Po roce 1989 už většina aut mířila na jih přes Rakousko a našinci tak mohli sledovat alpská panoramata a na naše poměry nebývale vzorně uklizené vesnice a příkopy a louky až k lesům vzorně vysekané. Vzhledem k rozdílným cenám pohonných hmot si Češi ještě vozili kanystry s benzinem pod sedačkami, takže vedle počátečních nákladů už za dopravu příliš neutráceli.

Nyní je to však jiné. Ceny paliv jsou si dost podobné, i když díky rozdílným daňovým sazbám nestojí litr Naturalu 95 či nafty v každé zemi stejně. Přesto už asi málokdo si s sebou vozí kanystry s palivem a zabírá si v kufru místo. Nicméně efektivním plánováním trasy a tankováním v levnějších zemích lze na cestě do Chorvatska a zpět ušetřit i několik stokorun.

Ceny pohonných hmot v jednotlivých zemích
(přepočteny na Kč podle kurzového lístku ČNB)
                              Natural 95           Diesel
Česká republika       29,90                     28,30
Chorvatsko              32,70                     30,20
Slovensko               33,90                     29,20
Slovinsko                33,10                     30,50
Maďarsko                29,10                     29,00
Rakousko                31,30                     28,80
Zdroj: Evropská komise a výpočty Axigon

Dalším nepříjemným výdajem pro řidiče je platby za užití dálnic v okolních státech. V současné době se neplatí pouze v Německu, přes tuto zem však do Chorvatska jezdí jen zanedbatelné množství lidí ze západních či jihozápadních Čech.

Ceny dálničních známek a mýta v jednotlivých zemích
Česká republika                310 Kč/10tidenní dálniční známka
Chorvatsko                        40 HKN (144 Kč)/100 km
Slovensko                          10 EUR (271 Kč)/10tidenní dálniční známka
Slovinsko                           30 EUR (814 Kč)/měsíční dálniční známka
Maďarsko                       2975 HUF (255 Kč)/10tidenní dálniční známka
Rakousko                        8,80 EUR (239 Kč)/10tidenní dálniční známka
Karavanken Tunel            7,20 EUR (195 Kč)/jeden průjezd
Zdroj: ÚAMK, prezentace jednotlivých zemí

Praha - SplitPraha - Split|Michal Kořán

Web Reflex.cz sestavil tři různé trasy z Prahy do Splitu a z Prahy do Rijeky. Ze srovnání vyšlo, že cesty do obou letovisek jsou nejkratší přes Vídeň, Linz, Graz a Maribor. Nic na tom nemění, že cestu výrazně prodražuje slovinská dálniční známka, která nyní stojí 30 eur na měsíc (814 Kč). Kratší známka na sedm dní většinou nevyhovuje kvůli délce pobytu u moře, který činí zhruba 8-10 dní.

Praha - RijekaPraha - Rijeka|Michal Kořán

Pro delší cestu do jižnějších letovisek Chorvatska (Split, Makarská, Dubrovník) se jeví jako zajímavá varianta cestování přes Maďarsko. Trasa je sice zhruba o sto kilometrů delší, ale řidič se vyhne nákupy známky ve Slovinsku a i přes placení dálnice v Maďarsku a na Slovensku jsou pro něj bonusem výrazně nižší ceny pohonných hmot. Například litr Naturalu 95 zakoupí v Maďarsku o dvě koruny levněji než v Rakousku a dokonce o čtyři koruny levněji než ve Slovinsku. Při cíleném načerpání plné nádrže tak lze na jednom natankování ušetřit i několik set korun.

Velkou neznámou je však aktuální dopravní situace. V inkriminované dny bývají páteřní dálnice protínající Rakousko ucpané a výjimkou nejsou ani kolony, ve kterých auta popojíždějí celé hodiny. I z toho důvodu se jeví jako schůdnější zvolit netradiční trasu pro cestu a nebo vydat se k moři mimo víkend, nejlépe hned na začátku pracovního týdne.