Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz

Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz Zdroj: ČTK

Drsné varování šéfa rakouské diplomacie: Katastrofální migrační politika může znamenat konec EU

Rakousko patřilo minulý rok společně s Německem a Švédskem k evropským zemím, které přijaly dobrovolně nejvíce uprchlíků. U našich jižních sousedů to bylo více než 90 tisíc lidí. Jenže s tím je konec. Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz v rozhovoru pro německý list Die Welt teď řekl, že Evropská unie má „katastrofální migrační politiku“, která zavinila Brexit a mohla by dokonce znamenat i konec EU v její dnešní podobě.

Rakouský šéf diplomacie Kurz byl ve svých vyjádřeních velmi razantní. Uprchlickou politiku EU označil za „nejhorší možnou chybu“ a hovořil o „dramatických selháních“. Varoval, že pokud se to nezmění, tak jednotná Evropa se nakonec může rozpadnout. Chyby v migrační politice podle něj vedly i k rozhodnutí Velké Británie vystoupit z Evropské unie.

Kurz proto obhajoval stavění plotů na hranicích, protože podle něj je nutné zabránit nekontrolovatelné migraci.

Podle rakouského ministra zahraničí se má navíc o udělení azylu v případě uprchlíků rozhodovat už před jejich vstupem na území EU, například v centrech v Africe a na Blízkém východě.

„Pokud někdo přichází do Evropy nelegálně, musí být zastaven na vnějších hranicích a vrácen zpět, odkud přišel. Pokud to neuděláme, podporujeme tím pašeráky a ohrožujeme mnoho lidí na životě,“ řekl Kurz v interview pro Die Welt.

Rakouský ministr svými vyjádřeními vlastně reagoval na seizmické pohyby na politické scéně své země. Tradiční velké strany, lidovci a socialisté, totiž ztrácejí u našich sousedů půdu pod nohama. Projevilo se to i v prezidentské volbě, kde kandidát Svobodných Norbert Hofer, který kritizoval migrační politiku, skončil jen těsně druhý.

Vídeňská vláda proto rozhodla, že letos přijme maximálně 37 500 uprchlíků, což je téměř o dvě třetiny méně, než loni.