Bedřiška Köhlerová

Bedřiška Köhlerová Zdroj: ČTK

Zemřela nejstarší Češka, v pátek by se dožila 109 let

V Brně zemřela nejstarší občanka České republiky Bedřiška Köhlerová, která by v pátek oslavila 109 let. ČTK to potvrdila Jana Hudečková, zástupkyně ředitele Domova pro seniory Věstonická v Brně, kde žena žila. Podle Hudečkové zemřela 19. června. S ohledem na přání rodiny neuvedla žádné další informace k úmrtí nejstarší ženy.

Bedřiška Köhlerová se narodila v tyrolském Meranu v Itálii v roce 1907, tedy ještě za Rakouska-Uherska. Loni při oslavě 108. narozenin ČTK řekla, že měla šťastné dětství až do roku 1914, kdy začala první světová válka.

Poté její otec narukoval a cestoval do mocnářství kopat zákopy. Rodina putovala s ním. Za nejhorší chvíle tehdy označila období v Maďarsku, kdy s matkou a sestrou prchaly před rumunskou armádou postupující ze Sedmihradska. Tehdy šlo rodině o život.

Köhlerová se s blízkými přestěhovala do Brna v roce 1919. Žila v městské části Husovice, kde tehdy ještě nejezdily tramvaje a pro vodu se chodilo do studny. V roce 1933 poznala svého manžela, žili spolu 35 let. Děti neměli.