Rodina Jima a Alice Waltonových je americkou nejbohatší rodinou. Magazín Forbes jejich čisté jmění odhadl na 130 miliard dolarů.

Rodina Jima a Alice Waltonových je americkou nejbohatší rodinou. Magazín Forbes jejich čisté jmění odhadl na 130 miliard dolarů. Zdroj: Wikimedia.org

Nejbohatší rodinou v USA jsou Waltonovi, ovládají majetek v hodnotě 130 miliard dolarů

Rodina Waltonových vlastnící téměř padesátiprocentní podíl maloobchodní společnosti Wal-Mart Stores obhájila svoji pozici nejbohatší rodiny v USA. Podle odhadu magazínu Forbes činí její majetek 130 miliard dolarů (3,18 bilionu korun).

Na druhém místě se s velkým odstupem za Waltonovými umístila rodina Kochových s majetkem 82 miliard dolarů. Kochovi drží většinu akcií v impériu Koch Industries, jenž zahrnuje podniky ve zpracování a distribuci ropy, výrobě chemikálií, energie, vláken, hnojiv, papíru nebo ve finančnictví a obchodování s komoditami. Majetkem o čtyři miliardy dolarů menším než Kochovi disponuje podle Forbesu rodina Marsových, která je celosvětově proslulá výrobou cukrovinek Mars.

Čtvrtou příčku v žebříčku a majetek ve výši 49 miliard dolarů drží rodina Cargill-MacMillanova ovládající zemědělský a potravinářský gigant Cargill, jenž je největší soukromou americkou společností. Dnes se společnost zabývá nejenom pěstováním obilí, ale také obchodem s cukrem, glukózovým sirupem, rafinovaným olejem, čokoládou nebo drůbeží. Není náhodou, že vejce, jež jsou určena americkému řetězci McDonald´s, prochází právě přes společnost Cargill.   

Nejbohatší pětici amerických rodin uzavírají Coxovi s odhadovaným majetkem ve výši 41 miliard dolarů. Coxovi ovládají mediální holding Cox Media Group, který provozuje 15 televizních a 86 rozhlasových a tři desítky novinových titulů nebo magazínů.

Při sestavování žebříku bohatství jednotlivých rodin Forbes do výpočtů zahrnuje majetek členů rodiny, včetně podílů v soukromých a veřejných firmách, hodnotu realit, uměleckých děl a hotovost. Bere také v úvahu dluh a prostředky, které byly přislíbeny charitě.

Nejbohatší rodiny v USA (v miliardách dolarů)
1. Waltonovi                              130
2. Kochovi                                   82
3. Marsovi                                   78
4. Cargill-MacMillaovi                    49
5. Coxovi                                     41
6. Rodina S. C. Johnsona              30
7. Pritzkerovi                               29
8. Rodina Edwarda Johnsona         28,5
9. Hearstovi                                 28
10. Duncanovi                              21,5

Zdroj: Forbes