Alanya.

Alanya. Zdroj: Ozgurmulazimoglu (CC BY-SA 3.0)

Ölüdeniz, Tyrkysové pobřeží.
Vyprázdněné turecké pláže...
Turecký prezident Erdoğan a saúdský král Salmán.
Marmaris.
Kuşadası.
5
Fotogalerie

Atentáty, Erdoğan a spor s Ruskem obraly letos Turecko o 40 procent turistů, ceny padají

Několik atentátů v Istanbulu, migrační krize, nejistota a také zásadní spor s Ruskem připravily zatím Turecko o 40 procent turistů a miliardy dolarů. Velkou výhodou pro ty, již by do této země chtěli jet, jsou proto nižší ceny než loni. Zajímavé je, že podle expertů přispěla k nelichotivé bilanci i vyjádření nesmiřitelného a v Evropě málo oblíbeného prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana.

Podle reportáže britské BBC je zatím tento rok počet britských a německých turistů ve srovnání s loňským rokem nižší až o třetinu a Rusů dokonce o 95 procent. Těm v podstatě zakázal do Turecka létat prezident Vladimir Putin a následná doporučení vlády. Byla to reakce na turecké sestřelení ruského stíhacího bombardéru u syrských hranic koncem listopadu loňského roku. Přes určité snahy se nepodařilo spory mezi Ruskem a Tureckem dodnes vyřešit. Obě země bojují o vliv ve válčící Sýrii.

Přestože atentáty se neodehrály v tureckých letoviscích u moře, dozvuk obav o bezpečnost je patrný, i když se něco stane v největším městě země, Istanbulu.

V roce 2014 podle oficiálních statistik Turecko navštívilo přes 41 milionů turistů a země se tak zařadila v jejich počtu na 6. místo na světě. Loni jich bylo už jen 36 milionů. Ze zmiňovaného počtu bylo před dvěma lety 4,5 milionu Rusů a ti letos podle všeho vůbec nepřijedou. Obnovit stovky charterových letů z Ruska nebude úplně snadné a rychlé. Mezitím začali Rusové jezdit jinam.

Některé hotely a restaurace mohou být navíc brzy kvůli nedostatku hostů uzavřeny. V Turecku se živí cestovním ruchem kolem 8 procent práceschopného obyvatelstva, ale letos mohou být podle odhadů zisky z turistiky nižší celkem až o 10 miliard dolarů.

Podobná situace nastala například na egyptském Sinaji. V říjnu 2015 tam radikálové hlásící se k Islámskému státu sestřelili ruské civilní letadlo a turistika dostala tvrdou ráno. V současnosti je uzavřená třetina všech hotelů na Sinaji. Stejné problémy nastaly loni po atentátech v Tunisku.