Robert Šlachta

Robert Šlachta Zdroj: Ladislav Křivan / Mafra / Profimedia

Šlachta chce po odchodu od policie zůstat ve státních službách, do politiky se nechystá

Odcházející šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta by chtěl zůstat ve státních službách. Nabídku zatím nemá. Do politiky se nechystá, nebude na žádné kandidátní listině v nadcházejících krajských ani senátních volbách. Řekl to v dnešních Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Šlachta od policie odchází ke konci června. Nesouhlasí s její reformou, při které se od 1. srpna ÚOOZ sloučí s protikorupční policií do Národní centrály proti organizovanému zločinu. Podle Šlachty se příprava reorganizace nedá stihnout.

V souvislosti s plánovaným Šlachtovým vystoupením před poslanci, které se nakonec kvůli neschválení programu jednání bezpečnostního výboru ve čtvrtek neuskutečnilo, se mluví s odkazem na známou Kubiceho zprávu o "Šlachtově zprávě". Šlachtův předchůdce v čele ÚOOZ Jan Kubice v roce 2006 těsně před parlamentními volbami předložil poslancům zprávu, která upozorňovala na sílící vliv organizovaného zločinu a jeho přerůstání do státní správy.

Jelikož část utajovaného dokumentu unikla do médií, vzbudila zpráva vlnu nevole především v řadách tehdy vládní ČSSD. Šlachta slibuje, že z jeho zprávy, kterou by měla dostat k dispozici avizovaná sněmovní vyšetřovací komise, informace neuniknou. "Je pouze v jednom exempláři, uložená v trezoru na ÚOOZ, kde zůstane i po mém odchodu," uvedl.

Myšlenka sloučení útvarů je podle něj velmi stará a sám proti ní není. Kritizuje ale způsob, jakým se to děje, a rychlost. "Mně se na tom nelíbí způsob provedení. Jestli jsme během měsíce schopni udělat takovou reorganizaci nebo reformu, nevím, jak to úplně nazývat, tak samozřejmě k tomu musí něco vést. Nikdo nevysvětlil, proč to musí být do 1. srpna," řekl. Účelem reorganizace podle něj je, že "Šlachta tady nebude".

Nelíbí se mu také, že nejprve byla zpracována a prezentována struktura nově vzniklé centrály počínaje jejím ředitelem a sekcemi, a teprve poté se bude reorganizace dopracovávat. Argumentem pro vznik centrály bylo to, že se ÚOOZ s Útvarem pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) v některých případech dublovaly. Proto se podle něj měla centrála budovat "zdola", od definování jejích útvarů, aby se případně podobnému dublování dalo zabránit. Teprve poté se měly definovat nadřízené sekce a pozice ředitele. Připomněl také, že často je velmi složité najít dělící čáru mezi předmětem zájmu ÚOOZ a ÚOKFK.

Kvůli nesouhlasu s reformou podalo výpověď čtyři až pět policistů z ÚOOZ. "Ani jeden jsme si nedokázali představit, že odejdeme," uvedl Šlachta. V útvaru pracuje 450 policistů a 50 občanských zaměstnanců.

Šlachta uvedl, že se o chystané reformě policie dozvěděl z tisku 13. května. Až počátkem června, když policejní prezident reformu představil, dostal prý první souhrnnou informaci. "Ale s tím, že už do té reorganizace mluvit nemůžeme, že ta střecha je postavená, a buď se na tom podílet budeme, nebo nebudeme. Moje svobodné rozhodnutí bylo, že se na tom podílet nebudu," uvedl.