Marian Kotlebakot

Marian Kotlebakot Zdroj: Profimedia.cz

Kotlebovci chtějí na Slovensku referendum o vystoupení země z EU

Krajně pravicová slovenská parlamentní strana Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) oznámila, že začne se sběrem podpisů za vypsání referenda o vystoupení Slovenska z Evropské unie. LSNS tak učinila v reakci na výsledek čtvrtečního hlasování voličů v Británii, kteří se vyslovili pro odchod země z EU a jejichž rozhodnutí LSNS uvítala. Podle průzkumů veřejného mínění většina Slováků členství země v EU podporuje.

"Naše strana začne od příštího pondělí se sběrem podpisů pod petici za vyhlášení referenda o vystoupení Slovenské republiky z Evropské unie," řekl předseda LSNS Marian Kotleba ve videonahrávce, kterou strana zveřejnila na svém webu.

Video placeholde
Marian Kotleba ohlašuje petici za referendum • LSNS

Pro platnost referenda je podle slovenské ústavy nezbytné, aby se jej zúčastnila více než polovina oprávněných voličů. Právě na této podmínce ztroskotala až na jednu výjimku, a to referendum o vstupu Slovenska do EU, všechna dosavadní lidová hlasování. Naposledy se tak stalo loni v referendu o ochraně tradiční rodiny.

Pro vypsání referenda musejí organizátoři petice shromáždit na pětimilionovém Slovensku 350.000 podpisů.

LSNS již před březnovými parlamentními volbami, ve kterých překvapivě získala až osm procent hlasů a 14 křesel ve 150členné sněmovně, slíbila referendum o odchodu Slovenska z EU. Strana často hovoří o "diktátu Bruselu" a chce také dosáhnout vystoupení Slovenska z NATO.

Většina obyvatel Slovenska se řadí k zastáncům členství země v EU. Podle posledního průzkumu veřejného mínění, jehož výsledky agentura Focus zveřejnila u příležitosti konání čtvrtečního referenda v Británii, by se při podobném plebiscitu na Slovensku vyslovilo 62,1 procenta dospělých Slováků pro setrvání země v EU. Opačný názor mělo 22,6 procenta respondentů.