Astrofyzik Jiří Grygar byl velkým zastáncem setrvání Velké Británie v EU. Na vystoupení z ní podle něj doplatí především mladí.

Astrofyzik Jiří Grygar byl velkým zastáncem setrvání Velké Británie v EU. Na vystoupení z ní podle něj doplatí především mladí. Zdroj: Wikimedia.org

Jiří Grygar: Mladší Britové mohou poděkovat těm starším, co jim to nadrobili

Hlasování o setrvání či vystoupení Velké Británie z Evropské unie přineslo paradoxní výsledek. Podle astrofyzika Jiřího Grygara dopadnou negativní důsledky „Brexitu“ na ty voliče, kteří většinově chtěli v EU zůstat.

„Jedno české přísloví praví, že komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí, takže mladší Britové mohou poděkovat těm starším, co jim to nadrobili. Domnívám se, že příští léta ukáží ostatním euroskeptikům Británii jako odstrašující příklad, jak si lze vlastním úsilím zpackat budoucnost,“ uvedl Grygar pro web Reflex.cz.

Z analýzy výsledků totiž vyplývá, že pro setrvání v Unii hlasovali hlavně mladí lidé - 75 procent voličů do 24 let a 56 procent ve věku 24 až 49 let. Voliči ve věku nad 50 let podpořili setrvání v Unii 44 procenty a nad 65 let 39 procenty.