Britský premiér David Cameron na podzim skončí ve funkci. Kvůli výsledku referenda, ve kterém se Britové rozhodli pro odchod z EU.

Britský premiér David Cameron na podzim skončí ve funkci. Kvůli výsledku referenda, ve kterém se Britové rozhodli pro odchod z EU. Zdroj: ČTK

"Brexit" zlomil vaz premiéru Davidu Cameronovi, na podzim rezignuje

Británie potřebuje po rozhodnutí voličů o vystoupení z Evropské unie nové vedení, řekl dnes premiér David Cameron. Svou funkci opustí na podzim. Ministerský předseda to řekl v projevu před svým sídlem v Downing Street. O jeho nástupci rozhodne říjnová konference Konzervativní strany.

Cameron bojoval v kampani za setrvání Británie v unii, jeho výzvy však Britové nevyslyšeli. "Nemyslím, že by bylo správné, abych byl kapitánem, který se pokusí vést naši zemi do jejího dalšího cíle," řekl novinářům Cameron s tím, že je pyšný na šest let, po které zemi vedl.

Část zákonodárců Cameronovy Konzervativní strany přitom v prvních hodinách podpořila jeho setrvání ve funkci. "Nyní potřebujeme stabilitu. Ano, měl by zůstat," odpověděl na otázku o Cameronově budoucnosti přední konzervativní poslanec Andrew Bridgen, který byl v kampani zastáncem brexitu, tedy vystoupení z EU.

K odstoupení premiéra naopak vyzval vůdce protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage, pro něhož je výsledek referenda velkým vítězstvím. Vládu by podle něho měl sestavit některý ze zastánců brexitu mezi konzervativci, například současný ministr spravedlnosti Michael Gove nebo bývalý londýnský starosta Boris Johnson. Cameronova rezignace byla rovněž požadavkem bývalého prvního ministra Skotska Alexe Salmonda, podle něhož brexit opravňuje Skoty k dalšímu referendu o nezávislosti na Británii.

Cameron dnes britské občany ujistil, že se jich v nejbližší době nedotknou žádné zásadní změny, a prohlásil, že budoucí vztahy s EU bude země teprve řešit.