Glum. Milášku!

Glum. Milášku! Zdroj: Archiv ABC

Turek zobrazil Erdoğana jako Gluma z Pána prstenů, dostal roční podmínku

Říká se, že fantazii se meze nekladou. To však rozhodně neplatí v Turecku, kde se nemohou se svými nápady příliš realizovat. Zvlášť pokud jde o prezidenta Erdoğana. Muž, který zobrazil prezidenta jakožto známou postavičku z trilogie J. R. R. Tolkiena, dostal u soudu roční podmíněný trest.

Soud se konal včera v jihozápadní části Turecka, v turisticky známé Antalyi. Recep Tayyip Erdoğan byl shledán jakožto objekt nevhodného zobrazování, které jej v tomto případě zesměšňovalo a tupilo. Rifat Cetin, autor údajně posměšného zobrazování, přirovnával svého prezidenta k postavičce z Pána prstenů. Glum, posedlý svým prstenem, “miláškem”, je vzhledem nevábná, avšak oblíbená postava, která putuje s Frodem do Mordoru zničit osudový prsten. BBC popsalo Gluma jako “malé a pohublé stvoření”, a stejně tak byla údajně umělcem také vyjádřena postava tureckého prezidenta.

Cetin se však u soudu bránil. Především argumentem, že své obrázky sdílel na svém profilu na sociální síti Facebook ještě v době, kdy Erdoğan nebyl prezidentem. Jednalo se o sadu tří obrázků, kde se montáží ve Photohospu Cetinovi podařilo propojit Erdoğanův obličej a Glumovu postavu. Obrázky bohužel nejsou z veřejných zdrojů dostupné. Recep Tayyip ErdoğanRecep Tayyip Erdoğan|Reuters

Za poslední rok přibylo případů, kdy turecký soud řešil urážku prezidenta. Jen v uplynulých dvanácti měsících je to více než 2000 obdobných případů, uvádí britská BBC. Jako kuriozitu pak uvádí soudní řízení proti dvanáctiletému chlapci nebo bývalé turecké královně krásy.