Jaguárka Juma byla při focení zastřelena

Jaguárka Juma byla při focení zastřelena Zdroj: Youtube.com

Krvavý symbol míru: Jaguár, maskot olympijských her, zastřelen při focení

Organizátoři blížících se olympijských her v brazilském Riu de Janeiru se rozhodli pro účely propagace her nafotit zvláštní snímky, na nichž by pózoval živý jaguár, maskot olympijských her, který figuruje i ve znaku tohoto svátku sportu. Jaguárka Juma během fotografování poslušně pózovala. Při odchodu ze scény se však organizátorům vysmekla z řetězu, což jí vyneslo smrtelnou ránu do hlavy.

Organizátoři dle agentury Reuters již potvrdili, že spojovat olympijskou pochodeň, která symbolizuje právě především mír, s divoce žijícím zvířetem svázaným do řetězů, byla zásadní chyba. Tuto chybu však již půjde těžko napravit, když stála život ohroženého zvířete, v tomto případě jaguárky Jumy, která jinak žila v brazilské zoologické zahradě. I přes tragický konec tohoto focení však paradoxně snímky vznikly, a zřejmě také k propagaci her budou použity i přes tragický konec jaguárky.

Incident se odehrál v brazilském městě Manaus, kde focení probíhalo. Na fotografiích pózoval jeden z účastníků olympijských her, fyzioterapeut brazilského původu Igor Simoes Andrade. Na fotografiích je zřejmé, že se jaguárka chová klidně, na zveřejněném videu dokonce zíve a nejeví žádné známky agresivity.

Když však po fotografování odváděli jaguárku zpět do klece, aby byla převezena opět do zoologické zahrady, vysmekla se z obojku, na němž ji při pózování drželi. Na fotografiích je i několik armádních příslušníků, kteří zároveň působili jako dozor nad zvířetem. Když se zvíře vysmeklo, a nepomohla ani uspávací pistole, jeden z mužů ji ranou do hlavy na místě zastřelil.

Jaguárka JumAJaguárka JumA|Youtube.com

Nad událostí se pozastavuje například Brittany Peet, vedoucí organizace na ochranu zvířat (PETA). “Kdy už se lidé poučí? Divoká zvířata, která žijí v zajetí a která jsou nucena dělat věci, z nichž mají hrůzu a bojí se jich, jsou v podstatě časovanou bombou,” uvedla pro agenturu Reuters s tím, že chování samice, která se chtěla dostat na svobodu, není nijak neobvyklé. “Udělali jsme chybu,” přiznávají organizátoři a doplňují, že neměli dovolit, aby symbol svobody a míru reprezentovalo zvíře, které žije v zajetí.

Petici, která žádá řádné prošetření případu s případnými právními následky pro organizátoři, kteří při události pochybili, podepsalo od včerejška již téměř 50 tisíc lidí.