Síly stoupenců a odpůrců "brexitu" jsou vyrovnané. Na snímku britský premiér David Cameron s manželkou Samanthou opouští volební místnost.

Síly stoupenců a odpůrců "brexitu" jsou vyrovnané. Na snímku britský premiér David Cameron s manželkou Samanthou opouští volební místnost. Zdroj: ČTK

Svět řeší britské referendum. Poměr stoupenců a odpůrců "brexitu" je 50:50

Světový tisk dnes hodnotí dopady britského referenda na osud Evropské unie a zvažuje šance obou táborů. Evropské listy většinou podporují setrvání Britů v EU. Podle průměru posledních šesti průzkumů, který spočítala agentura Reuters, je v Británii poměr hlasů mezi stoupenci a odpůrci setrvání země v Evropské unii rozdělen přesně na polovinu.

La Croix (Belgie): Ať je závěr britského referenda jakýkoli, je signálem, že Evropská unie musí naléhavě pracovat na reformách. Složitost jejích institucí je zdrojem slabosti, ale jisté problémy lze řešit jen na kontinentální úrovni. V našem otevřeném a nestabilním světě, kde dominují obři z Ameriky a Číny, nemůže žádná jednotlivá evropská země sama obstát. Otázka, položená Britům, je platná pro celou Evropu.

The Financial Times (Británie): Optimistické prvky referenda nelze přehlížet. Jedním z nejlepších je stanovisko mladé generace, která je většinou proevropská. V digitální éře mladí lidé chápou, že jejich budoucnost je v kontaktech po síti a ve sdílení, nikoli v osamocenosti a izolaci. Zatímco starší britští voliči se očividně ohlížejí do imperiální minulosti, mladí vzhlížejí ke globální budoucnosti. Je to právě jejich budoucnost, o níž se rozhoduje.

The Sun (Británie): Vyzýváme vás, abyste se zapsali do historie a vrátili Británii svobodu. Věřte sami sobě a velikosti své země a volte odchod. Je to naše poslední šance, jak se životně důležitým hlasováním zbavit nedemokratické bruselské mašinérie. Pro mnohé z nás to je první hlasování v životě, na němž opravdu záleží.

Politiken (Dánsko): Britské Ano by přineslo naději v dobách zpráv o evropském úpadku. Kampaň ale ukázala rozdělenou Británii v rozdělené Evropě. Spojené království se snad neobrátí zády ke světu, který je vzájemně víc propojený než kdykoli jindy. Území národních států nelze ohradit ekonomicky, politicky ani kulturně. Britské Ano proto není jen správné. Je i nezbytné, aby ve století globalizace existovala silná Evropa.

De Telegraaf (Nizozemsko): Sňatek, uzavřený v roce 1973 a nikdy úplně šťastný, je možná u konce. Byla by to ale pro EU i pro Nizozemsko špatná zpráva. Pro Nizozemsko je Británie v EU spojencem proti Francii a Německu, které mají sklony dát Bruselu víc pravomocí. EU by utrpěla velkou škodu na své pověsti, protože poprvé by odešla země, která je všechno jen ne malá. Británie není spokojená s přílivem migrantů z východní Evropy. Brusel zašel moc daleko v procesu, v němž se občané necítí dostatečně zastoupeni. Britské referendum a nejistota s ním spojená je vysoká cena, kterou za to platíme.

Kommersant (Rusko): Evropská unie je na prahu nejtěžší zkoušky ve svých dějinách. Referendum může vyústit nejen v kardinální přehodnocení role jedné z klíčových evropských zemí, ale i v řetězovou reakci uvnitř EU. Občané Spojeného království ale v rozhodujícím okamžiku nebudou zřejmě myslet na příliv migrantů, což je klíčový argument euroskeptiků, ale na své finanční zájmy, které by odchod ohrozil.

The New York Times (USA): Premiér David Cameron si může stěžovat jen sám na sebe. Aby vnesl mír do řad toryů, sám navrhl uspořádat referendum o odchodu z EU, vyhraje-li volby v roce 2015. Co vypadalo původně jako neškodné řešení krátkodobého politického problému, metastázovalo do rozměrů, které mohou těžce poškodit britskou ekonomiku a ovlivnit směřování státu po generace. Může to rozhodnout i o Cameronově osudu.