Velitel amerických pozemních sil v Evropě Ben Hodges

Velitel amerických pozemních sil v Evropě Ben Hodges Zdroj: Profimedia.cz

34 pontonových vozidel M3.
Pontonový rekord na Anakondě.
Pontonový rekord na Anakondě.
Obojživelníky překonají řeku a vytvoří most.
Cvičení Anakonda 16.
19
Fotogalerie

NATO by před Ruskem Pobaltí neubránilo, říká šéf sil USA v Evropě

Pokud by se Rusko rozhodlo zaútočit na pobaltské státy, Severoatlantická aliance by je nedokázala ochránit. V rozhovoru s německým týdeníkem Die Zeit, který vychází ve čtvrtek, to řekl velitel amerických sil v Evropě generál Ben Hodges. Nedávné cvičení NATO v Polsku navíc podle něj ukázalo na logistické i komunikační problémy aliančních vojáků.

"Rusko by dokázalo pobaltské státy dobýt rychleji, než bychom se tam přesunuli, abychom je mohli bránit," řekl Hodges. Podle něj by v případě ruské agrese trvalo útočícím jednotkám 36 až 60 hodin, než by obsadily Tallinn, Rigu i Vilnius.

Desetidenní vojenské cvičení Anakonda, které v Polsku před týdnem skončilo, podle Hodgese odhalilo značné problémy uvnitř aliance. Generál uvedl, že byly problémy ve spolupráci jednotek z 22 účastnických zemí a že se nepodařilo dostatečně rychle přesunout těžkou techniku ze západní Evropy do východních zemí NATO.

Hodges také vyjádřil velké obavy o zabezpečení komunikačních kanálů uvnitř NATO. "Ani vysílačky, ani e-maily nejsou bezpečné. Vycházím z toho, že všechno, co píšu na svém mobilním telefonu, si kdokoli může přečíst," řekl.

Šéf Vojenského výboru NATO Petr Pavel nicméně tento týden v Praze uvedl, že zpravodajská hodnocení aliance nenaznačují, že by se Rusko chystalo k rozsáhlé vojenské agresi. Podle něj však nelze vyloučit, že by Ruská federace mohla k destabilizaci některých pobaltských zemí použít scénář podobný z Krymu nebo východní Ukrajiny. Tomu by mělo zabránit rozmístění čtyř mnohonárodních praporů v Polsku a v Pobaltí, které by měly fungovat jako odstrašující síla.