Britové vzdávají úctu zavražděné poslankyni Jo Coxové

Britové vzdávají úctu zavražděné poslankyni Jo Coxové Zdroj: ČTK

Britský parlament uctil památku zavražděné poslankyně Jo Coxové

Britský parlament dnes vzdal úctu zavražděné poslankyni Jo Coxové, kterou útočník minulý týden napadl v jejím volebním obvodě. Podle šéfa labouristické opozice Jeremyho Corbyna je stále pravděpodobnější, že šlo o politicky motivovaný útok. Premiér David Cameron vyzval, aby se zákonodárci sjednotili tváří v tvář nenávisti, která stála jejich kolegyni život. Předseda Dolní sněmovny John Bercow pak označil napadení Coxové za útok na svobodu.

Jedenačtyřicetiletá Coxová podlehla v pátek vážným zraněním, která jí způsobil 52letý muž v jejím volebním okrsku v severoanglickém Birstallu poblíž Leedsu. Nejprve po ní třikrát vystřelil a pak jí zasadil několik ran nožem. Z vraždy je obviněn Thomas Mair, kterého dnes čeká druhé slyšení před soudem.

Útočník sám sebe označil za "politického aktivistu" a na politické souvislosti jeho činu ukazují i svědectví, podle nichž muž křičel heslo Britain First (Británie především), což je mimo jiné označení krajně pravicového uskupení usilujícího o odchod Británie z EU. Představitelé hnutí se od vraždy distancovali. Coxová podporovala setrvání Británie v unii.

"Její komunita a celá Británie teď společně truchlí a společně odsuzuje nenávist, která stála za její smrtí, jež se stále více jeví být činem extrémního politického násilí," řekl v Dolní sněmovně Corbyn.

"Vzdáváme hold milující, odhodlané, zanícené a progresivní političce, která byla humánnost sama a často dokazovala, že politika má sílu udělat ze světa lepší místo k životu," uvedl premiér. "Útok jako je tento nemíří jen na jednotlivce, ale na svobodu jako takovou. Proto jsme se tady sešli, abychom uctili Jo a znásobili svou oddanost demokracii," doplnil předseda parlamentu Bercow.