Labouristická poslankyně Jo Coxová

Labouristická poslankyně Jo Coxová Zdroj: ČTK

Útočník postřelil britskou poslankyni, zraněním podlehla

Britskou labouristickou poslankyni Jo Coxovou, která usilovala o setrvání Británie v Evropské unii, dnes zavraždili v jejím volebním okrsku. Pravděpodobného útočníka policie rychle zadržela. Kvůli napadení dnes všechny své akce zrušili zastánci i odpůrci takzvaného brexitu (odchodu Británie z EU) a plánovaný proslov na podporu členství v unii odvolal i premiér David Cameron.

Coxovou napadl útočník v severoanglickém městě Birstall nedaleko Leedsu. Podle očitých svědků citovaných zpravodajským serverem BBC "muž v bílé kšiltovce" střelil poslankyni celkem třikrát. Následně prý vytáhl nůž a zasadil ženě několik bodných ran. Podle místní policie při útoku utrpěl zranění také 77letý muž, který je však mimo ohrožení života.

Krátce po útoku zadrželi policisté ve městě 52letého muže považovaného za útočníka. Podle policejního mluvčího kriminalisté po nikom jiném nepátrají a o motivu činu odmítli spekulovat.

Podle některých britských médií svědci slyšeli muže při útoku křičet Britain First (Británie na prvním místě), což je mimo jiné označení krajně pravicového uskupení, které usiluje o odchod Británie z Evropské unie. Coxová se před nacházejícím referendem angažovala na straně stoupenců setrvání země v EU.

Kampaň podporující setrvání Británie v Evropské unii i kampaň prosazující odchod země z EU dnes kvůli útoku pozastavily všechny své plánované akce. Svůj proslov, který měl pronést na podporu setrvání své země v Evropské unii na Gibraltaru, zrušil také britský premiér Cameron. Na jižní cíp Pyrenejského poloostrova, který je zámořským územím Spojeného království, sice odpoledne dorazil, na twitteru ale oznámil, že shromáždění se konat nebude.

Obyvatelé Gibraltaru si podle průzkumů veřejného mínění přejí zůstat britským územím a v referendu se většina z nich chystá hlasovat pro setrvání Británie v EU.

Cameron označil smrt poslankyně za "tragédii". Zděšení nad napadením Coxové už vyjádřil kromě premiéra i předseda opoziční Labouristické strany a stranický šéf Coxové Jeremy Corbyn.