Německá politička Frauke Petryová

Německá politička Frauke Petryová Zdroj: ČTK

Studie odhalila v Německu největší politické lháře: „Vyhrála“ šéfka AfD Frauke Petryová

Pokud od politiků čekáte, že například v televizních diskusích říkají jen pravdu, tak na to rychle zapomeňte. Je to stejné na celém světě. V Německu o tom provedla výzkum vysoká novinářská škola v Kolíně nad Rýnem. A výsledek? Největší lhářkou je v televizi stoupající hvězda místního politického nebe, Frauke Petryová, šéfka Alternativy pro Německo.

AfD (Alternative für Deutschland) v poslední době výrazně posílila, protože tvrdě kritizuje vstřícnou imigrantskou politiku kancléřky Angely Merkelové a otevřeně říká, že islám do Evropy nepatří. Frauke Petryová (41), která je předsedkyní strany od loňského července, se stala skutečnou politickou hvězdou a je už známá po celé Evropě. Jenže podle výzkumníků v televizi často lže. AfD podporuje a na jejich akcích se zúčastňuje i bývalý český prezident Václav Klaus.

Výzkum se věnoval výrokům politiků v televizi v období od prosince 2015 do března 2016. Podrobně hodnotil sedm politiků různých stran. Celkově podle zjištění řekli pravdu pouze v 71 procentech svých výroků, zbytek byly větší či menší lži.

Pomyslné nelichotivé vítězství získala právě šéfka AfD Frauke Petryová, která podle výzkumu lhala ve více než 26 procentech případů.

Další velkým lhářem se ukázal ambiciózní bavorský ministr financí Markus Söder ze strany CSU. Ten měl lživých téměř 22 procent svých výroků. Třetí pak skončila poslankyně Katrin Göring-Eckardtová ze strany Zelených, která byla do října 2013 i místopředsedkyní parlamentu (Bundestagu). Ta lhala ve více než 16 procentech případů.

Podle výzkumu politici často lžou bez ohledu na to, v jaké straně se nacházejí. Používají lži a překroucená fakta opakovaně a podle momentální potřeby. Navíc většinou pak odmítají lži vysvětlovat, tvrdí, že se pouze spletli. To ale považují experti za málo pravděpodobné, spíše jde podle nich o lži vědomé.