Rangers Survival Club

Rangers Survival Club Zdroj: Pawel Kucharski Travart.pl

Piotr Czuryllo alias Pitbear.
Polští preppeři se chystají na válku či rovnou apokalypsu.
Rangers Survival Club
Polští preppeři se chystají na válku či rovnou apokalypsu.
Polští preppeři se chystají na válku či rovnou apokalypsu.
37
Fotogalerie

Poláci nechtějí spoléhat na NATO. Desetitisíce se připravují na válku s Putinem

Desítky tisíc Poláků se organizují v různých polovojenských jednotkách a připravují se na válku. Někteří spolupracují jako dobrovolníci s armádou, jiní to dělají na vlastní pěst. Nebezpečí, zejména ze strany Ruska, je prý veliké.

Například padesátiletý Piotr Czuryllo, který žije v malé vesnici necelých 100 kilometrů od ruské Kaliningradské oblasti, se připravuje na možnou válku už sedm let. Jezdí s dětmi do lesa, kde občas přespávají, budují přístřešky a hromadí zásoby některých potravin a vody. „Naše historie ukázala, že situace se může velmi rychle změnit, musíme být připravení,“ řekl německé televizi Deutsche Welle pan Czuryllo, který v obranném průmyslu podniká a také je lídrem komunity prepperů.

Ta dokonce tvrdí, že podobných lidí, kteří se připravují na možnou válku podobně jako Piotr Czuryllo, je v Polsku dnes kolem 50 tisíc. Dalších 35 tisíc občanů se organizuje v různých polovojenských sdruženích. Mají uniformy i zbraně a část z nich cvičí s armádou na vojenských cvičeních. Většinu věcí si platí sami.

Zajímavé je, že podobné aktivity, které by jinde vnímali jako na hraně zákona, podporuje i vláda. Například ministr obrany Antoni Macierewicz se nedávno zúčastnil kongresu polovojenských organizací i vycvičených jednotlivců.

V Polsku podle Deutsche Welle existuje i kolem 300 škol, které mají v rámci vyučování obdobu vojenského výcviku. A opět – ministerstvo školství tento trend vítá.

Ministerstvo obrany dokonce plánuje zavést měsíční příspěvek v přepočtu přes 3000 korun měsíčně, který by dostávali registrovaní dobrovolníci. Ti by pak mohli v případě potřeby rychle nastoupit do armády. Kolem 500 z nich se teď dokonce zúčastnilo obrovského cvičení Anakonda 2016, které pořádá v Polsku NATO. Od podzimu pak budou některé polovojenské síly pravidelně trénovat po boku regulérní armády.

A důvod vojenského nadšení některých Poláků? Podle průzkumu jen třetina obyvatel věří tomu, že by v případě rychlé války NATO ihned přispěchalo zemi na pomoc. Dvě třetiny o tom pochybují či neví, co si o tom myslet. Berou tedy osud do vlastních rukou.