Zásah v Magnanville.

Zásah v Magnanville. Zdroj: ČTK/imago stock&people

Džihádista u Paříže ubodal policistu a jeho manželku, v ohrožení bylo i jejich dítě

Policie v noci na dnešek zneškodnila útočníka, který v pondělí večer ubodal ve městě Magnanville západně od Paříže policistu v civilu. V domě oběti, v němž se pachatel následně zabarikádoval, našli policisté po zásahu tělo mrtvé ženy. Tříleté dítě, které držel útočník jako rukojmí, se policistům podařilo zachránit.

Pachatel zaútočil v pondělí kolem 20:30 na policistu před jeho domem. Podle listu Le Parisien ho devětkrát bodl do břicha a následně se zabarikádoval v domě své oběti, kde se v tu dobu nacházela policistova partnerka a dítě.

Zásahová jednotka na dům zaútočila údajně v okamžiku, kdy útočník na twitteru napsal, že ženu zabil. Po zneškodnění útočníka policisté skutečně v domě objevili mrtvé tělo ženy. Dítě, které pachatel rovněž v objektu zadržoval, se policistům podařilo zachránit bez zranění, i když v šoku.

Útočník byl v minulosti odsouzen ke třem letům vězení za to, že pomáhal džihádistům odcestovat do Pákistánu. Informovala o tom francouzská televize BFM TV, která vraha identifikovala s ostatními francouzskými médii jako 25letého Larossiho Abballu. Při útoku zahynula i policistova partnerka. K činu se mezitím přes svou tiskovou agenturu Amak přihlásil Islámský stát.

"Bojovník Islámského státu zabil zástupce šéfa policejní stanice ve městě Les Mureaux a jeho ženu," citovala agentura Reuters prohlášení Amaku. Pokud se potvrdí, že za útokem opravdu stál Islámský stát, bude to od atentátů v Paříži loni v listopadu první teroristický čin ve Francii provedený touto radikální organizací.

"Včera byl spáchán odporný teroristický čin," konstatoval ministr vnitra Bernard Cazeneuve po jednání s prezidentem Françoisem Hollandem a s premiérem Manuelem Vallsem. Ke stavu dosavadního vyšetřování se nevyjádřil, uvedl pouze, že se případem zabývá speciální protiteroristická jednotka.

Ministr také řekl, že ve Francii, v Evropě a na celém Západě trvá velká hrozba teroristického útoku. "Od začátku roku 2016 bylo zadrženo přes sto jednotlivců, kteří pro Francii představovali bezpečnostní hrozbu."

Abballa, označovaný jako útočník, byl podle médií policii znám jako zloděj, násilník a zradikalizovaný muslim. V roce 2013 ho soud poslal s několika dalšími spolupachateli na tři roky za mříže za organizování cest islámských radikálů do Pákistánu. Na svobodu byl propuštěn předčasně po dvou a půl letech, nadále byl ale ve dvouleté podmínce.