Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: Michal Šula / Mafra / Profimedia

Ministr vnitra Chovanec chce reorganizaci policie podepsat po úterní bezpečnostní radě

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) chce podepsat reorganizaci policie po úterní Bezpečnostní radě státu. Zatím prý neslyšel jediný důvod, proč by ji podepsat neměl. Uvedl to v dnešním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. S předsedou koaliční KDU-ČSL Pavlem Bělobrádkem se shodl na tom, že na radu by měl být pozván nejvyšší státní zástupce. Za "další možnou cestu" Chovanec označil zřízení sněmovní vyšetřovací komise.

"Já jsem zatím neslyšel jediný argument, proč bych to neměl podepsat. Počkám na jednání Bezpečnostní rady státu," odpověděl ministr na dotaz, kdy reorganizaci podepíše. "V úterý po bezpečnostní radě podepíšete tu reorganizaci?" zeptal se znovu moderátor. "Ano," odvětil Chovanec.

Zároveň se ohradil proti tvrzení předsedy koaličního ANO Andreje Babiše, že hnutí nemá problémy s korupcí. Připomněl kauzu Čapího hnízda nebo Agrotecu, která se podle něj šetří "velmi zvláštně dlouho". ANO plánovanou reorganizaci kritizuje, na základě jeho požadavku se k věci bude ve středu konat koaliční dohodovací řízení. Na bezpečnostní radu navrženou Chovancem nechce Babiš přijít. Dnes nově uvedl, že premiérovi napíše, aby na radu mimo jiné pozval i ministra spravedlnosti za ANO Roberta Pelikána. Ten pohrozil rezignací, pokud plánované změny projdou.