Miloš Zeman na pietním akt k 74. výročí vyhlazení Lidic

Miloš Zeman na pietním akt k 74. výročí vyhlazení Lidic Zdroj: ČTK

Zeman označil DSSS a Kotlebovu stranu za neonacisty

Prezident Miloš Zeman na dnešním pietním aktu připomínajícím vyhlazení Lidic varoval před neonacismem, který podle něj začíná nenápadně ohrožovat českou společnost. Za neonacisty označil členy české Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) a krajně pravicové strany Mariana Kotleby na Slovensku. Neonacisté těží i z váhavosti demokratických politiků, kteří nejsou schopni postavit se čelem některým aktuálním problémům, prohlásil Zeman.

Předseda DSSS Tomáš Vandas prezidentovo označení odmítl a vyzval ho, aby se za svá "urážlivá a ničím nepodložená obvinění vůči občanům této země" omluvil. Tvrdí, že prezident nyní mluví o migrační krizi stejně, jako on a jeho strana už před několika lety.

Lidická tragédie podle českého prezidenta zavazuje nejen vzpomínat na minulost, ale i aktivně bojovat proti projevům neonacismu, které se pod různými záminkami šíří i v Česku. Tato ideologie je postavena na rasové nenávisti, odmítání plurality názorů a navlékání do fyzické i názorové uniformy, uvedl.

Připomněl, že strana předsedy Banskobystrického kraje Mariana Kotleby, která byla letos zvolena do parlamentu, velebí prezidenta Slovenského státu z let 1939 až 1945 Jozefa Tisa, jenž byl v roce 1947 popraven za válečné zločiny. "Jestliže někdo adoruje válečného zločince a masového vraha z období druhé světové války, stává se objektivně neonacistou," prohlásil český prezident v Lidicích.

Uvedl, že Kotlebově straně během nedávné předvolební kampaně aktivně pomáhali představitelé Dělnické strany sociální spravedlnosti v čele s jejím předsedou Vandasem. "Ten, kdo aktivně podporuje neonacismus, byť v sousední zemi, je objektivně sám neonacistou," řekl Zeman. Dělnickou stranu soud sice před několika lety zakázal, její příznivci ale založili nové uskupení s pozměněným názvem. Zákazy nic nevyřeší, dodal prezident. "Slibme si proto, právě zde, na půdě Lidic, že nebudeme jenom vzpomínat na minulost, protože to je málo. Že budeme aktivně působit proti těm, kdo na našem území opět začínají šířit pod nejrůznějšími záminkami neonacismus," řekl Zeman.

"Naše názory nejsou vůbec extremistické, a naopak naše názory, které jsou neměnné už několik let, nyní přebírají takzvané demokratické strany," řekl dnes ČTK Vandas. Prezident Zeman podle něj opakuje v souvislosti s uprchlickou vlnou do Evropy totéž, co on říkal před lety a byl za to i odsouzen. "V roce 2009 jsem byl za svůj projev v Brně, kdy jsem varoval před uprchlickou vlnou cunami, odsouzen. Pan prezident teď opakuje to samé, co já jsem říkal před lety. Pokud se tedy takto cítí být extremistou a neonacistou, tak vítejme na stejné lodi," prohlásil šéf radikální strany. Vandas za výrok o "ničivé imigrantské vlně cunami" dostal čtyřměsíční trest s podmíněným odkladem na 20 měsíců, později na základě amnestie mu soud trest prominul. Předseda DSSS tvrdí, že v českém politickém systému by těžko mohla legálně působit neonacistická strana. "Pokud má tedy pan prezident důkazy, že tomu tak je, ať vyzve vládu k vypracování návrhu na zákaz činnosti," uvedl Vandas v tiskové zprávě.

Zeman už dříve avizoval, že v Lidicích hodlá varovat před zneužíváním migrační krize k šíření neonacismu a chce upozornit na konkrétní politickou stranu, která toto téma zneužívá ve svůj prospěch.

Politici, velvyslanci, zástupci samosprávy, církví a občanských spolků, pamětníci a další hosté si dnes v Lidicích připomněli 74 let ode dne, kdy nacisté tuto středočeskou obec vypálili jako odplatu za atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Muže zastřelili, většinu dětí poslali do plynu, několik na převýchovu, ženy skončily v koncentračním táboře.