Pokud vystoupí Velká Británie z EU, budou jí podle Wolfganga Schäubleho následovat další země. (ilustrační foto)

Pokud vystoupí Velká Británie z EU, budou jí podle Wolfganga Schäubleho následovat další země. (ilustrační foto) Zdroj: Pixabay.com

Důvody pro odchod z EU ze strany zastánců brexitu
Není unie jako unie
Důvody pro odchod z EU ze strany zastánců brexitu
Důvody pro odchod z EU ze strany zastánců brexitu
Cameron versus Farage.
6
Fotogalerie

Wolfgang Schäuble: Brexit by zřejmě vyvolal referenda i v dalších zemích

Kdyby se Britové v nadcházejícím referendu rozhodli pro odchod z Evropské unie, mohlo by to vyvolat podobná hlasování i v dalších členských zemích bloku. V rozhovoru poskytnutém časopisu Der Spiegel to uvedl německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Pokud by Britové skutečně zvolili brexit, nemohli by podle něj již nadále profitovat z unijního jednotného trhu.

"Odpovědí na případný brexit nemůže být požadavek na hlubší integraci," uvedl Schäuble v rozhovoru. "To by bylo dost neobratné. Mnozí by se právem ptali, jestli jsme to my politici ještě stále nepochopili," dodal.

I když zastánci setrvání Británie v EU zvítězí jen mírnou většinou, "budeme to muset brát jako varování, abychom nepokračovali tak, jako dosud," uvedl ministr vlády kancléřky Angely Merkelové.

Případný brexit by měl negativní důsledky na hospodářství některých členských zemí, varoval Schäuble. "Mí kolegové v eurozóně a já uděláme vše pro to, abychom tyto důsledky omezili. Připravujeme se na všechny možné scénáře," dodal.

Podle německého ministra financí je dost možné, že si z Británie po případném brexitu vezmou příklad i další členské země a uspořádají vlastní referenda o setrvání v EU. "Jak by reagovalo například Nizozemsko, které má tradičně silné vztahy s Británií?" zeptal se Schäuble. Pokud by z unie odešla pouze Británie, evropský blok by to zvládl.

Brity Schäuble dnes varoval, že odchod z unie by poškodil jejich hospodářství. Kdyby to ekonomiku nijak nezasáhlo, považoval by to prý za "zázrak". Po brexitu by podle něj Londýn určitě nemohl využívat výhod společného evropského trhu jako nečlenské země Norsko či Švýcarsko. "To by ta země musela dodržovat pravidla klubu, ze kterého právě odešla," poznamenal.

Britové budou o budoucnosti své země v Evropské unii hlasovat v referendu 23. června. Průzkumy veřejného mínění nepřinášejí dlouhodobě jasné předpovědi výsledků - například v pondělí vedli zastánci brexitu, v úterý jeho odpůrci.